Почти половината от китайските мегаполиси страдат от "умерени до тежки" нива на слягане, излагайки милиони хора на риск от наводнения, особено с повишаването на морското равнище, според проучване на национални сателитни данни, публикувано в петък, съобщава Reuters.

Авторите на статията, публикувана от списание Science, откриха, че 45% от градската земя в Китай потъва по-бързо от 3 милиметра годишно, като 16% потъват с повече от 10 мм годишно, което се дължи не само на намаляващите водни маси, но и на чистото тегло на изградената среда.

Тъй като градското население на Китай вече надхвърля 900 милиона души, "дори малка част от потъваща земя в Китай може да се превърне в значителна заплаха за градския живот“, заявяват екипът от изследователи, ръководен от Ао Зуруи от Южнокитайския университет.

Потъването вече струва на Китай повече от 7,5 милиарда юана (1,04 милиарда долара) годишни загуби, а през следващия век почти една четвърт от крайбрежната земя може да бъде под морското равнище, излагайки стотици милиони хора на още по-голям риск от наводняване.

"Това наистина показва, че за Китай това е национален проблем, а не проблем само на едно или две места“, казва Робърт Никълс от Центъра за изследване на изменението на климата Тиндал към Университета на Източна Англия. "И това е микрокосмос на това, което се случва в останалия свят“.

Северният град Тиендзин, където живеят повече от 15 милиона души, беше определен като един от най-тежко засегнатите. Миналата година 3 000 жители бяха евакуирани след "внезапна геоложка катастрофа", за която следователите обвиниха изчерпването на водата, както и изграждането на геотермални кладенци.

Много от старите въглищни райони на Китай също са пострадали в резултат на прекомерно копаене, като властите често са принудени да инжектират бетон в рушащите се шахти, за да укрепят земята.

Проблемът не е само в Китай. Отделно проучване, публикувано през февруари, показва, че около 6,3 милиона квадратни километра  земя по целия свят са изложени на риск. Сред най-засегнатите страни е Индонезия, като големи части от столицата Джакарта вече са под морското равнище.

По думите на Никълъс, уязвимите градове могат да извлекат поуки от Токио, който потъна с около 5 м, докато не забрани добива на подземни води през 70-те години.

"На намаляването на сляганията трябва да се гледа много сериозно, но не можете да спрете всичко, така че говорим за адаптиране и изграждане на диги“, добави той.

От 44 големи крайбрежни града, страдащи от проблема, 30 са били в Азия, според проучване в Сингапур от 2022 г.

"Това е проблем на урбанизацията и растежа на населението – по-голяма гъстота на населението, повече извлечена вода, (и) повече слягане“, казва Мат Уей, експерт по геофизика в университета на Роуд Айлънд.