Представители на САЩ са провели разговори с европейски лидери и близки до украинския президент Володимир Зеленски през последните два дни, в рамките на които са ги призовали да бъдат внимателни в коментарите относно причините за експлозията в източната част на Полша, съобщава изданието Politico, като се позовава на източници.

"Като част от поредицата от телефонни разговори", официалните лица на САЩ също са поискали съюзниците им от НАТО да се въздържат от категорични изявления, докато не приключи разследването на инцидента от страна на Варшава.

Според изданието Киев не иска да поеме отговорност за случилото се. САЩ трябва да настояват за по-тясна координация по въпроса с публичните изявления за случилото се заради твърденията на президента Володимир Зеленски, че падналата в Полша ракета не е украинска, пише Politico. Поради това американски служители в сряда са били принудени да се свържат със своите колеги от страните от НАТО, за да им кажат, че според Вашингтон става дума за "ракета, очевидно произведена в Русия и [изстреляна] от Украйна“. "Той ще има нужда от много убеждаване. Все още не вижда доказателствата“, коментира източник, пожелал анонимност.

Зеленски обвини Русия за падането на ракетата в Източна Полша. На следващия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че ракетата най-вероятно е украинска. Според Politico различните изявления показват "едно от първите големи различия в мненията" между Вашингтон и Киев. "В продължение на почти девет месеца този съюз действаше до голяма степен бързо и координирано по отношение на помощта за Украйна. Американските служители омаловажават различията, но възможността тази война да продължи през зимата означава, че може да има повече подобни пукнатини и че Москва може да се възползва от това“, е заключението в статията.