Малко вероятно е украинските сили да успеят да си върнат Крим от руските войски в близко бъдеще. Това са заявили четирима високопоставени служители на Министерството на отбраната на САЩ пред депутатите от Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на секретен брифинг. Оценката със сигурност ще разочарова лидерите в Киев, които смятат връщането на полуострова за една от основните си цели, пише американската редакция на Politico.

Не е ясно какво е довело бриферите до тази оценка. Но ясната индикация, предадена от трима души, които са пряко запознати със съдържанието на брифинга в четвъртък, e, че Пентагонът не вярва, че Украйна има или скоро ще има способността да изхвърли руските войски от полуострова, анексиран от Москва преди близо десетилетие .

Сред брифърите са Лора Купър, заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия, и генерал-лейтенант Дъглас Симс, директор по операциите в Комитета на началниците на щабове (КНЩ).

"Няма да коментираме секретни брифинги при закрити врата, нито ще говорим за хипотетични неща или ще спекулираме за потенциални бъдещи операции“, заяви говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. "По отношение на способността на Украйна да се бие и да си върне суверенна територия, тяхното забележително представяне в отблъскването на руската агресия и продължаващата адаптивност на бойното поле говорят сами за себе си“.

Оценката на брифингите повтаря това, което ген. Марк Мили, председателят на КНЩ, намекна преди Коледа.

"Все още твърдя, че за тази година ще бъде много, много трудно руските сили да бъдат изхвърлени по военен начин от цялата –– всеки сантиметър от Украйна и окупирана –– или окупираната от Русия Украйна“, заяви той по време на среща на Контактната гупа за отбраната на Украйна в Германия на 20 януари. "Това не означава, че не може да се случи. Това не означава, че няма да се случи, но ще бъде много, много трудно“.

Руси анексира Крим през 2014 г. и сега е наситен с противовъздушна отбрана и десетки хиляди войници. Много от тези пехотни сили са окопани в укрепени позиции, простиращи се на стотици километри, изправени срещу украинските войски по река Днепър.

Въпросът за обратното превземане на Крим е спорен от месеци, тъй като американски и европейски служители настояват, че полуостровът е законно част от Украйна, като същевременно често отказват да оборудват напълно Киев, така че да се опита да атакува региона, отбелязва изданието.

Човек, запознат с мнението на ръководството в Киев, свидетелства, че администрацията на Зеленски е "бясна“ от забележките на Мили, тъй като Украйна се готви за големи офанзиви тази пролет. Украинците също така отбелязват, че американското разузнаване относно техните военни способности постоянно е пропускало целта през цялата почти едногодишна война.

Говорейки на Световния икономически форум в Давос миналия месец, съветникът на Зеленски Андрий Йермак отхвърли идеята за украинска победа без превземане на Крим.

"Това е абсолютно неприемливо“, подчерта той и добави, че победата означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна "включително Донбас и Крим“.

Украйна многократно е искала оръжия с по-голям обсег, включително ракетна артилерия и управляеми боеприпаси, изстрелвани от бойни самолети и дронове, за да нанасят удари по руските командни и контролни центрове и складове за боеприпаси далеч зад фронтовите линии в Крим.

След като през лятото САЩ дадоха на Украйна артилерийската ракетна система с висока мобилност, Русия премести много от най-уязвимите си активи извън техния обсег от 80 километраа. Администрацията на Байдън продължава да отказва да изпрати ракети с по-голям обсег, което би изложило на риск целия Крим.

Председателят на Камарата на представителите по въоръжените сили Майк Роджърс (републиканец) заяви в интервю в сряда, че войната "трябва да приключи това лято“, подчертавайки спешността САЩ да снабдят бързо Украйна за предстояща офанзива, а Киев да изгради по-ясна схема на това как свършва конфликтът.

"Има школа на мисълта... че Крим трябва да бъде част от това. Русия никога няма да се откаже от Крим“, заяви Роджърс, който не коментира съдържанието на секретния брифинг, който неговата комисия получи миналата седмица. Владимир "Путин трябва да реши с какво може да си тръгне и да обяви победа“.

"Какво е възможно? И не мисля, че това вече е договорено. Така че мисля, че ще трябва да има известен натиск от страна на нашето правителство и лидерите на НАТО над [украинския президент Володимир] Зеленски относно това как изглежда победата“, добави Роджърс. "И мисля, че това ще ни помогне повече от всичко да можем да накараме Путин и Зеленски да седнат на масата, за да сложим край на това нещо това лято.“