Държавният глава на Франция Еманюел Макрон покани председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да го придружи за пътуване до Пекин, за да демонстрират единството на Европейския съюз, но получи точно обратния резултат, коментират в редакцията на изданието Politico.

За френския лидер е имало "паради и банкети", докато председателят на Европейската комисия "е била предимно сама“. При пристигането си Макрон бе посрещнат от китайския външен министър Цин Ган и слезе от самолета директно по червения килим. От друга страна Фон дер Лайен излезе през редовия изход за пасажери и бе посрещната от министъра на околната среда Хуан Жунциу. Изданието добавя, че графикът за посещението на Фон дер Лайен е бил "оскъден", а този на Макрон – "пренатоварен".

Politico отбелязва, че Китай вижда повече шансове за постигане на напредък в преговорите с френския президент, отреждайки на председателя на ЕК "до известна степен подчинена роля". "Посланието е ясно: не Брюксел е важен за Пекин“, се казва в статията.

Френският лидер пристигна в Китай на държавно посещение в сряда. Заедно с него в Китай пристигна и председателят на Европейската комисия. В четвъртък в Пекин китайският президент Си Дзинпин проведе разговори с Макрон и Фон дер Лайен. Една от важните теми в преговорите между китайския лидер и европейските политици бе постигането на мир в Украйна.