Членът на Политическото бюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и бивши министър на външните работи Ван И ще посети Германия и Белгия, за да "рестартира отношенията" с Европа, съобщава Politico, позовавайки се на свои източници.

Ван И ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността и ще посети централата на Европейския съюз в Брюксел.

Целта на пътуването трябва да бъде възможност за "преодоляване на напрежението между Китай и Европа на фона на продължаващата подкрепа на Пекин за Москва".

Тъй като САЩ са основният стратегически съперник на Китай, Пекин търси начини да възстанови по-топлите отношения с Европа чрез дипломатически ангажимент.

Отбелязва се, че Ван И ще стане най-високопоставеният китайски служител, посетил Европа след октомврийския конгрес на Комунистическата партия на Китай. "През последните седмици Китай започна да се отнася по-добре към Европа", сподели източник, пожелал анонимност.

По-рано бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен планира да посети Пекин на 5-6 февруари. В столицата на Китайската народна република той трябва да се срещне с първия дипломат на Пекин Цин Ган.