Разследване на Politico е установило, че руски компании са декларирали стотици хиляди патрони, получени от западни доставчици. Що се отнася до прегледите на екипировката, това е блестящо: В 60-секунден видеоклип , публикуван в Telegram, маскиран снайперист, носещ отличителните знаци на главата на смъртта на наемната армия на "Вагнер", възхвалява произведената в Русия пушка ОРСИС Т-5000, пише европейското издание на Politico.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

"Оборудването е много добре препоръчително“, е заявил войникът, заснет в овъгления интериор на сграда, пред военен репортер от телевизионния канал "Звезда“, управляван от руското министерство на отбраната.

Изваждайки щипката на оръжието отстрани, той продължава: "Използва западни боеприпаси калибър .338. Работи много добре. Може да проникне през леко прикритие, ако врагът е зад него. И на открито може да порази врага на разстояние до 1500 метра".

ОРСИС Т-5000 се произвежда от базирана в Москва компания, наречена "Промтехнология", която е санкционирана от Съединените щати.

А "западните" боеприпаси?

Документите, получени от POLITICO, показват, че "Промтехнология" и друга руска фирма, наречена Tetis, са придобили стотици хиляди патрони, произведени от Hornady, американска компания, която маркира продуктите си като "Точни. Смъртоносни. Надеждни.“ Hornady, основана през 1949 г., обобщава своята философия с фразата: "Десет куршума през една дупка.“

Констатациите допълват все повече доказателствата, че доставките на смъртоносно и несмъртоносно военно оборудване все още достигат до Русия въпреки налагането на безпрецедентни санкции от страна на Запада в отговор на инвазията на президента Владимир Путин в Украйна миналата година. Изискванията на войната разкриха липсата на капацитет на Русия да произвежда снайперски патрони от висок клас, заявяват експерти по отбраната и това подхранва процъфтяващ черен пазар за западни боеприпаси.

Информацията за закупуването на такова оборудване се крие на видно място: подробности за сделките — вносители, доставчици и описания на продукти — могат да бъдат намерени онлайн от всеки, който има достъп до руския интернет и разбира международните кодове за митническа класификация.

Всичко, но не и куршуми

В " декларация за съответствие “, подадена в руския държавен регистър с дата 12 август 2022 г., Promtekhnologiya е заявила, че планира да достави партида от 102 200 оловни куршума Hornady за сглобяването на "ловни патрони“, използвани в "цивилни оръжия." Спецификациите — куршуми .338 Lapua Magnum с тегло 285 грейна — съответстват на тези на продукт в каталога на Hornady .

Втора декларация със същата дата е за партида "незатворени гилзи за сглобяване на патрони за граждански огнестрелни оръжия“, произведени от Hornady със същата спецификация .338 Lapua Magnum.

Описанието е подвеждащо: .338 Lapua Magnum не е "ловен патрон;“ това е мощен снаряд с голям обсег, разработен от западните военни през 80-те години на миналия век и използван от техните снайперисти в Ирак и Афганистан.

В контакт с POLITICO Стив Хорнади, главен изпълнителен директор на семейната компания, базирана в Гранд Айлънд, Небраска, отрича да е продавал боеприпаси на Русия по време на война.

"В момента, в който Русия нахлу в Украйна, ние приключихме“, е заявил Хорнади в кратко телефонно обаждане.

Първоначално Хорнади е отказал да даде подробности и, когато е помолен да прегледа доказателствата, е поискла да бъдат изпратени по факс или куриер, тъй като не използва имейл. В крайна сметка той е отговорил, след като POLITICO е изпратила писмени искания за коментар с подкрепяща документация по куриер.

"Ние категорично НЕ изнасяме нищо за Русия и не сме имали разрешение за износ за Русия от 2014 г.“, е отговорил той. "Ние не подкрепяме никаква продажба на нашия продукт на който и да е руски кучи син и ако успеем да разберем как те (ги) придобиват, ако наистина го правят, ще предприемем всички възможни стъпки, за да го спрем.“ 

Хорнади е добавил, че се е свързал с американските власти след запитване на POLITICO. Той е посочил, че действащото законодателство на САЩ изисква клиентите да получат разрешение от Министерството на търговията за реекспорт на артикули, произведени в Съединените щати. "Доколкото ни е известно, никой от нашите клиенти не нарушава този закон“, е подчертал той.

Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, попитан какви боеприпаси са използвали неговите войски, е заявил пред POLITICO, че имат "огромно количество боеприпаси, свързани с НАТО, останали от украинската армия“. В саркастично гласово съобщение, изпратено до журналист от POLITICO, руският военачалник също е поискал помощ за закупуване на бойни самолети F-35 и произведени в САЩ снайперски пушки, картечници и гранатомети.

"Промтехнология "отрича да е подала митническа декларация за внос на боеприпаси; заявила е, че няма връзка с Хорнади; и че има капацитет да произвежда собствени боеприпаси. Компанията също така каза в имейл коментари до POLITICO, че пушката ОРСИС и боеприпасите, които компанията прави, са предназначени за "ловни и спортни“ цели и са свободно достъпни на гражданския пазар.

Както "Промтехнология", така и Александър Зиновиев, посочен като генерален директор на компанията в документите, са  санкционирани от Украйна, която цитира доказателства, че нейните пушки ОРСИС "са били използвани в руски военни операции в Източна Украйна“.

"Промтехнология" също е в полезрението на Вашингтон: "Ние приемаме сериозно всяко твърдение за нарушаване или укриване на санкции и се ангажираме да гарантираме, че санкциите се прилагат напълно“, е заявил говорител на Съвета за национална сигурност в отговор на искане за коментар от POLITICO.

"Предприехме стъпки да потърсим отговорност от Русия за нейната война в Украйна и наложихме безпрецедентен режим на санкции, за да попречим на способността на Русия да има достъп до средства и оръжия, които подхранват военната машина на Путин. Това включва санкциониране на компании като "Промтехнология".

Престъпни или умишлени нарушения на санкциите на САЩ могат да доведат до санкции до 1 милион долара (1.81 милиона лева) за нарушение, както и до 20 години затвор за отделни лица. Гражданските санкции могат да достигнат до по-високата от двойната стойност на основната транзакция или около $ 350 000 (633842.33 лева) за нарушение.

Описването на боеприпаси от военен клас като за лов или спортна употреба, както правят документите, се равнява на слабо завоалирана хитрост за избягване на целенасочени "умни“ санкции, насочени към лишаване на руската армия от средства за водене на войната, е заявил анализаторът по отбраната Мария Шагина.

"Строго погледнато, интелигентните санкции не трябва да са насочени към нищо цивилно, за да се избегнат съпътстващи хуманитарни щети“, е подчертала Шагина, научен сътрудник в базирания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически изследвания. "Но целите в авторитарните държави наистина ще се възползват от това.“

Русия презареди

Друг руски купувач на боеприпаси Hornady е компания, наречена Tetis, която разкрива две доставки от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Последната е през април за повече от 300 000 "единици“, включващи широка гама от продукти, които са проверени в каталога на Hornady.

Основните собственици на Tetis, Александър Левандовски и Сергей Сенченко, всеки от които притежава дялове от 41,1 процента, имат връзки с руската армия.

И двамата преди това са посочени като акционери в друга компания, наречена Kampo, която според документацията на компанията притежава лицензи за производство на оръжия и военно оборудване и е правила бизнес с Министерството на отбраната и Специалния летателен отряд, който управлява президентския самолет на Путин.

Въпреки че Tetis не предлага амуниции Hornady на уебсайта си, той се рекламира като международен дистрибутор на RCBS, американски производител на оборудване за презареждане. Това се използва за сглобяване на гилзи, пълнител, гориво и снаряди в патрони, които след това могат да бъдат изстреляни, както се вижда във видео, публикувано от руски ентусиаст на оръжието.

Проверка на база данни разкри, че последната декларация за съответствие, подадена от Tetis за RCBS, за електронни везни, е предшествала пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари миналата година с малко повече от месец.

Руската търговска бюрокрация позволява на местните фирми да гарантират за стоките, които внасят, като подават декларации за съответствие, като тези, в които се споменават продуктите на Hornady. Това означава, че доставчикът, посочен във формуляра, може да не знае за конкретни пратки, които могат да бъдат обработени от посредник.

Tetis не отговори на изпратено по имейл искане за коментар. 

Мат Райс, говорител на собственика на RCBS Vista Outdoor, е заявил че Tetis вече не е международен дистрибутор на RCBS. "След инвазията на Русия в Украйна нашият бизнес взе решение да прекрати всички продажби на стоки в страната“, е заявил Райс в имейл, добавяйки, че RCBS ще премахне списъка за Tetis от уебсайта си.

Правене на обиколки

Боеприпасите Hornady или техните компоненти са свободно достъпни в Русия, заедно с друго чуждо военно оборудване от висок клас.

Вземете " Sniper Shop “ в Telegram, криптирано приложение за съобщения, което е популярно в Русия: То включва текуща оферта за пълна гама от продукти на Hornady, като продавачът кани купувачите да посетят шоурум в Соколники, московски район, и предлага доставка в цяла Русия с куриер или по пощата. Свързал се с POLITICO, каналът е потвърдил, че амунициите Hornady са в наличност, но е отказал да коментира повече относно източника им.

След това идва " Антон “, който рекламира продукти от Hornady и RCBS в своя профил. Той също така рекламира екипировка от Nightforce, производител на термични оптични прицели; Lapua, който помогна за проектирането на едноименните амуниции .338; MDT, производител на шасита, пълнители и аксесоари за пушки; и прецизен оръжейник AREA 419. Всички са американски с изключение на Lapua, която е базирана във Финландия и е собственост на норвежка компания, наречена Nammo.

"Антон“ публикува оферта за патрони Hornady на 24 октомври миналата година. Свързван чрез Telegram, за да попита дали все още съхранява Hornady, той е отговорил: "Ние не правим боеприпаси“.

В хода на проучването си POLITICO е открила и декларации от няколко други руски компании за боеприпаси, произведени в Германия, Финландия и Турция.

Процъфтяващият черен пазар отразява структурния дефицит на руската военна икономика. Военно-промишленият комплекс може да произвежда добри малки оръжия, като пушката ОРСИС, но му липсва капацитетът да произвежда количеството боеприпаси, необходими на армия, която води война на фронт, простиращ се на стотици мили.

"Въпреки качеството на произведените пушки, успешното попадение зависи пряко от компонентите, използвани в патроните, а те, за съжаление, са вносни“, оплаква се кореспондент в публикация в руски военен новинарски сайт няколко месеца след началото на войната. Произвежданият в Русия барут няма стабилност, е добавил кореспондентът, като е заявил, че това е "недопустимо в рамките на високоточна стрелба“.

Продължаващият достъп до специализирани патрони за пушки, произведени на Запад, като .338 Lapua Magnum, от санкциониран руски производител на малки оръжия като производителя на OРСИС "Промтехнология", е "вълнуващ“, е заявил Гари Съмървил, научен сътрудник в Royal United Services Institute ( RUSI), британски мозъчен тръст по отбрана.

"В момента има само един производител на тази касети в Русия“, е добавил той. "Предотвратяването на доставката на тези видове боеприпаси от западните страни към Русия е лесна победа за тези, които се стремят да ограничат способността на Русия да води война в Украйна.“

Балкански път

Не само боеприпасите от САЩ достигат до фронта около Бахмут в Източна Украйна, наскоро заловен от наемниците на Пригожин след кървава, продължила месеци битка.

Изглежда има и патрони от Европейския съюз, който е наложил не по-малко от 10 кръга санкции срещу Русия в досега неубедителен опит да лиши военната машина на Путин от средствата, с които да се бори.

"Промтехнология" е подала четири декларации от октомври, обхващащи пратки от 460 000 единици, описани като "ловни патрони ОРСИС“ – повечето са от типа .338 Lapua Magnum. Те идентифицират словенската компания, наречена Valerian, като доставчик.

Първата от заявките от 13 октомври 2022 г. включва номер на въздушна товарителница, чиито първи три цифри — 262 — показват, че изпращачът е Ural Airlines, руски превозвач. Не е възможно обаче веднага да се проследи маршрутът на полета.

Valerian е основана в навечерието на руската инвазия в Украйна с внесен капитал от € 7,500 (14894.39 лева) от Каспер Хейбал, който преди това е работил за американската военна компания Voodoo Tactical. На началната си страница Valerian заявяват: "Нашата цел е да ви подготвим за вашата мисия, каквато и да е тя и където и да отивате.“

В онлайн публикации през последното десетилетие – включително във Facebook група, наречена EU Guns с декларирана мисия за "по-лесно прехвърляне на оръжия между европейски собственици на оръжия“ – Хейбал не е направил много, за да разсее впечатлението, че е активен търговец на малки оръжия.

Телефонният номер, който Хейбал е споделил публично в тези публикации, е същият като този на Valerian, който е регистриран на адрес в село на около 40 минути път с кола югоизточно от словенската столица Любляна.

Достигнал до този брой, Хейбал е отрекъл, че Valerian е доставял боеприпаси за Русия: "Ние не продаваме никакви... огнестрелни оръжия или боеприпаси, а също така има ембарго срещу Русия“, е заявил Хейбал.

В последващ имейл относно декларациите за съответствие Хейбал е посочил: "Първо, трябва да подчертаем, че не знаем, нито разбираме как името на нашата компания, се появява в документа.“ 

"Второ, там Valerian, не е посочен като доставчик, а като производител, а това е невъзможно, тъй като ние не произвеждаме боеприпаси. Като се има предвид това, все още няма абсолютно никакъв смисъл за нас как нашето име може да се появи на него. Радваме се, че ни обърнахте внимание на това, за да можем да разберем какво се случва".

Словенски дипломат е заявил, че въпреки че Valerian никога не е кандидатствал за разрешение за износ на оръжия или боеприпаси за Русия, той е изпратил "отделни части“ до Киргизстан. 

Централноазиатската държава е една от страните, които ЕС има предвид, докато обсъжда 11-ия кръг от мерки, насочени към трети страни, за които се подозира, че помагат на Русия да избегне санкциите.

"Компетентните служби в Република Словения вече са започнали съответните процедури за разследване на фактите, свързани с компанията“, е заявил дипломатът пред POLITICO, добавяйки, че ще проверят евентуалното отклоняване на стоки към Руската федерация. "Словения е твърдо ангажирана да подкрепя Украйна, ние подкрепяме всички пакети от санкции и особено този срещу заобикалянето на мерките.“

Служител в Европейската комисия е отклонил искането за коментар, като е заявил, че страните-членки на блока са отговорни за прилагането на санкциите. "Тъй като това изглежда като много специфичен случай, тези твърдения трябва да бъдат допълнително разследвани от компетентните органи“, е заявил служителят.