Рано сутринта в петък (1 март) фермери нахлуха в Париж, за да блокират достъпа до две от емблематичните за френската столица места - "Шанз-Елизе" и Триумфалната арка, което е последният признак за назряващото недоволство в селскостопанския сектор на Франция, но дали техните протести не са свързани с крайната десница? На този въпрос се опитва да отговори европейската редакция на Politico.

При протестите, очевидно организирани от земеделския профсъюз Coordination Rurale, демонстрантите използваха трактори и бали със сено, за да блокират пътя, по който Булевард "Шанз-Елизе" се свързва с площад "Етуал" - масивното кръгово кръстовище, обграждащо Триумфалната арка. Снимки, публикувани от профсъюза в X (бивш Twitter), показват десетки хора, развяващи жълтите знамена на групата пред арката.

Полицията съобщи, че са задържани 66 души.

Седмица по-рано международното селскостопанско изложение в Париж не е трябвало да започне със задушаване на добитъка със сълзотворен газ.

Но тъй като фермерите във Франция и в цяла Европа са разгневени от всичко - от достъпа до вода до свръхрегулирането, годишното търговско изложение, което започна миналата събота, беше естествена цел за демонстрантите, които искаха да изразят мнението си.

Стотици хора нахлуха в конгресния център, като преобръщаха щандове и падаха в загражденията с животни, което накара френската полиция да отговори със сълзотворен газ. Много от протестиращите носеха характерните жълти шапки на Coordination Rurale, малък френски фермерски съюз.

Въпреки че Coordination Rurale представлява само 20 процента от обединените фермери във Франция, групата е в челните редици на селскостопанските демонстрации, които започнаха в селските райони на Франция по-рано тази година. Протестиращи в същите цветове бяха забелязани да палят тор и гуми пред правителствени сгради, да вандализират банки или да подпалват европейското знаме. 

Правителството е обърнало внимание на това.

"Не съм роден вчера, знам откъде идват някои от протестиращите", заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери по време на Салона на

Френският президент удвои думите си в интервю за вестник Le Figaro, като заяви, че Coordination Rurale, чийто лидер присъства на събитие през януари, организирано от аналитичен център, свързан с унгарския президент Виктор Орбан, "е избрал да не търси отстъпки". Макрон добави, че местните ръководители на съюза са "много официално ангажирани с (крайнодясното) Национално обединение".

Макрон иска да раздели фермерите

Както Coordination Rurale, така и National Rally веднага отхвърлиха твърденията на Макрон. Лидерът на крайнодясното движение Йордан Бардела обвини президента, че разпространява конспиративни теории.

Карин Дюк, местен говорител на Coordination Rurale и един от избраната група фермери, на които беше позволено да разговарят с Макрон на панаира, заяви, че обвиненията на правителството "не заблуждават никого".

"Никога не сме казвали на членовете си как да гласуват и няма да започнем сега", заявява Дък пред Politico.

Дюк, 38-годишен лозар от район близо до Ажен, град в Югозападна Франция, който се превърна в гореща точка на протестите, се превърна в едно от лицата на фермерското движение. Нейният прост стил и конфронтационни методи привлякоха вниманието както на медиите, така и на земеделските производители.

"Прямостта на нашите искания и начинът, по който ги изразихме, може би накараха фермерите да станат съпричастни към нашите методи", споделя тя.

В интервюто си за Politico Дък не желае да обсъжда собствените си политически виждания.

"Макрон иска да раздели фермерите, да намали доверието в движението и да отклони вниманието от истинските проблеми", смята Дък. "Като профсъюз нашата работа е да се уверим, че правителството остава под натиск - понякога по твърд начин, а понякога с по-мек подход - за да се уверим, че политиките се изпълняват."

Част от крайнодясна традиция

Въпреки отричането на Дък, мостовете между Coordination Rurale и крайно десните политически сили могат лесно да бъдат прокарани.

През януари председателят на съюза Вероника Льо Флок'х участва в събитие в Брюксел, организирано от MCC - аналитичен център, подкрепян от унгарския лидер Орбан. Серж Буске-Касан, единственият ръководител на местна селскостопанска камара, свързана със съюза, заяви пред Libération, че "споделя 80 % от идеите на Националното обединение". А Кристоф Бартес, земеделски производител и депутат от Националното рали, се кандидатира на професионалните избори под цветовете на Coordination Rurale.

Фредерик Лемаршан, социолог, който изучава фермерските съюзи, заявява пред " Politico", че между двете групи има "очевидна" идеологическа принадлежност.

"Coordination Rurale е част от крайнодясната традиция да прикриваш истинските си намерения", коментира той. "Вероятно е, че ако (бившият кандидат за президент на Националното обединение) Марин Льо Пен бъде избрана, тези връзки вече няма да бъдат прикривани."