"Съединените щати и Украйна до голяма степен са в крачка, откакто администрацията на президента Джо Байдън обеща подкрепа "колкото е необходимо“ в съпротивата срещу руската военна интервенция. Но повече от година след началото на войната има нарастващи различия зад кулисите между Вашингтон и Киев по отношение на целите на войната и възникват потенциални възпламенителни точки за това как и кога конфликтът ще приключи“, пише американската редакция на Politico.

В статията се отбелязва, че в отношенията между САЩ и Украйна са се появили "малки пукнатини“ и "единството [на двете страни] бавно се разпада“.

Събеседници на Politico сред официални лица, депутати и експерти посочиха като такива точки на напрежение в двустранните отношения ситуацията около експлозиите на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2", "бруталната, изтощителна защита на стратегически маловажния украински град“ Бахмут и "плана за борба" на Киев за Крим.

Според изданието, превземането на Бахмут "на практика няма да промени по-нататъшния ход“ на конфликта, но "Украйна продължава да се защитава, отказвайки да напусне разрушения град дори с цената на огромни загуби“. Много представители на американската администрация започнаха да се тревожат, че "Украйна изразходва толкова много персонал и боеприпаси в Бахмут“, че това може да подкопае тяхната "способност да организират голяма контранастъпление през пролетта“, се казва в статията. В същото време "Киев все още игнорира мнението на Вашингтон" по този въпрос.

"Засега Байдън продължава да се придържа към рефрена си, че Съединените щати ще оставят всички решения за войната и мира на Зеленски. Но из Вашингтон започна да се шушука доколко това ще бъде приемливо, докато войната продължава - и се задават нови президентски избори“, заключва авторът на изданието.