САЩ подготвят Украйна за пролетната контраофанзива, която може да започне през май, пише изданието Politico, като подчертава, че има две възможни стратегии за провеждането й.

Отбелязва се, че сега в Украйна са изпратени стотици западни танкове и бронирани машини, снаряди, специално оборудване за изграждане на мостове - всичко, което е необходимо за контранастъпление. В допълнение, 600 членове на ВСУ вече са завършили петседмично учение, което е подобрило техните способности за стрелба, управление на бойните машини Bradley и произведените в САЩ бронетранспортьори Stryker. В момента се обучава втори випуск войници.

Изданието също така отбелязва, че зад затворени врати американски официални лица настояват Киев да пести артилерийски боеприпаси, но все пак преобладава мнението, че "не е необходимо да се казва на Украйна как да воюва“.

Очакваната контраофанзива може да започне през май. Киев все още не е взел решение за стратегията, но има две възможности, отбелязват от редакцията. Първата е украинските военни да се придвижат на юг през Херсон към Крим, а втората – на изток и след това на юг, прерязвайки руския сухопътен мост.

Първият вариант е нереалистичен, твърдят служители, тъй като Русия е окопана в отбраната си на източния бряг на река Днепър и Украйна няма жива сила да започне успешно операция от такъв тип. Вторият вариант е по-вероятен, уверяват официални лица.