"Бил съм на хиляди разследвания, това е нечувано в сръбското общество. Според събраните до момента данни детето е планирало събитието отдавна", това заяви Веселин Милич, началник на ПУ за град Белград на специална пресконференция, цитиран от агенция Новости.

Той показа на конференцията плана и списъка на децата, които Коста К. е направил сам, преди да извърши нападението в училище "Владислав Рибникар" във Врачар.

"Взел е пистолетите от апартамента на баща си, взел е със себе си и коктейли Молотов. Първо прострелял охранителя, а след това и дежурната ученичка. След престъплението той се обадил в полицията. Момчето е работило по план за влизане и напускане на училище. Той е определил приоритетните цели, как да ликвидира кои деца и в какъв брой", заяви Милич.

Бащата на момчето, извършило атаката в училището във Врачар, е арестуван, и двата пистолета са имали законни разрешения, допълни министърът на вътрешните работи Братислав Гашич на пресконференцията.

"Бащата твърди, че оръжията са били заключени в каса, под код. Очевидно детето е имало кода, щом е успяло да се добере до пистолетите",заяви Гашич.

По неофициална информация момчето, извършило клането, е посещавало стрелбище заедно с баща си. Към бащата ще бъдат предприети предвидените от закона мерки.

Осем деца и един охранител бяха убити при стрелбата в основното училище "Владислав Рибникар" в Белград.

Шест деца и един учител са ранени и в момента са настанени в Спешния център на Университетската детска болница. 

Необходима е нулева отрицателна кръвна група за ранените при стрелбата във Врачар.

Търси се нулева отрицателна кръвна група за децата, ранени при днешната стрелба в ОУ "Владислав Рибникар", съобщи местният Danas. Апелът се отнася до всички граждани, които могат да отидат в Института по кръвопреливане в Белград, за да помогнат на уязвими деца.