Властите на Ню Йорк обявиха, че градската полиция ще започне да използва няколко нови високотехнологични устройства от това лято, включително робо-кучето Digidog, съобщава Associated press. 32-килограмовият кучеподобен робот се управлява дистанционно и може да се използва в ситуации, опасни за обикновените полицаи, например при заложническа криза.

Това е вторият опит за пускане на модел на такъв робот от полицейската служба, като първият, направен преди две години и половина при предишния кмет на Ню Йорк Бил де Блазио, завърши с доста бързо спиране на проекта, след като обществеността го нарече "страшен" и "апокалиптичен".

Сегашният кмет на Ню Йорк Ерик Адамс е по-категоричен и е решен да въведе robops в сферата на правоприлагането. По думите му през 2020 г. "няколко скандалджии се противопоставиха на проекта и ние отстъпихме. Но в моя случай те нападнаха грешния човек. Кметът заяви, че се ръководи единствено от това "кое ще е най-добро за града".

Общественици обаче разкритикуваха решението на правителството. Алберт Фокс Кан, ръководител на проекта за надзор на технологиите за наблюдение, заяви пред AP, че нюйоркската полиция "превръща лошата фантастика в брутално правоприлагане“. Според него Ню Йорк се нуждае от "истинска сигурност, а не от този измислен Робокоп“. Communities United for Police Reform, активисти за реформа в полицията, казват, че "кметът Адамс позволява и без това раздутия бюджет на полицията в Ню Йорк да бъде преразходван“, като закупува робо-кучета, докато жителите на града не могат да получат купони за храна поради недостиг на персонал в съответните служби.