Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис определи подписаните два меморандума с България като "споразумения, които променят енергийната карта на Югоизточна Европа“, цитира думите му държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.

Според Мицотакис споразуменията (които може да включват и евентуалното изграждане на тръбопровод Александруполис-Бургас) ще превърнат двете съседни страни в енергийни доставчици в Европейския съюз и ще допринесат за енергийната сигурност на Европа.

Говорейки за първия меморандум, подписан между енергийните министерства на двете страни, и който засяга сигурността на доставките и съхранението на природен газ, министър-председателят на южната ни съседка заяви, че подписването на документа е "особено навременно“ поради геополитическата обстановка. Той отбеляза, че "руският ревизионизъм се спъна в смелата защита на украинския народ, но причинява икономическа болка, превръщайки енергетиката в средство за държавен шантаж. Българите го осъзнават добре, защото миналата година Русия спря природния газ на съседните държава“.

След срещата с президента Румен Радев Мицотакис подчерта, че отговорът е бързо прекратяване на зависимостта от руското гориво, като посочи, че енергийните компании на двете страни могат да бъдат обслужвани от съоръженията в Чирен в България и това в Ревитуса в Гърция.

Мицотакис говори също за "критична инфраструктура“, която ще гарантира енергийната сигурност и отбеляза, че това е двустранно споразумение, "което обаче има европейски обхват, тъй като превръща нашите страни в кръстопът за движение на газ към цяла Европа“. Конкретното споразумение е продължение на договор, който Гърция подписа с Италия, като по този начин формира алтернативна мрежа от стратегическо значение, добави лидерът на кабинета в Атина.

Вторият меморандум за сътрудничество се отнася до петрола и "освобождаването от руски източници“, поясни Мицотакис. По-конкретно, вторият меморандум призовава да се проучи възможността за изграждане на нов тръбопровод, който да свързва Александруполис с Бургас, а не обратното, както предвиждаше предишния проект.

"Новият тръбопровод се възражда на фона на новите условия - като връзка Александруполис-Бургас, а не Бургас-Александруполис, предлагаща нови алтернативни източници на доставки. Не защото замества танкерите, които трябва да преминават през проливите на Босфора, но защото по този начин ще бъде добавен към други енергийни съоръжения, като IGB и FSRU в Александруполис. Крайната цел е природният газ да достигне дори до Украйна“, обясни Мицотакис.

В заключение гръцкият премиер подчерта, че съоръжението за регазификация на природен газ в Александруполис "напредва“ заедно с други подобни съоръжения, "за да можем да изнасяме в съседните страни. В нашия регион се формира нова гъста мрежа от енергийни пътища на Балканите , в Европа и извън нея. Гърция и България имат решаваща роля за енергийната сигурност на Европа, те могат да предложат по-широки услуги на ЕС", изрази увереност Мицотакис и завърши: "Можем да станем доставчици на енергийна сигурност за по-широкия регион“.

От своя страна президентът Румен Радев подчерта, че традиционно доброто сътрудничество между двете страни е затвърдено с двата меморандума и благодари на гръцкия премиер за достъпа до Ревитуса.

"Напомням ви колко важни бяха нещата, които реализирахме чрез нашите отношения и сътрудничество през изминалата година“, отбеляза той, като спомена завършването на връзките на газопроводите и увеличаването на износа на електроенергия за Гърция.

"Всичко това надхвърля измеренията на едно трансгранично споразумение. Гърция и България показаха, че са стълбове на стабилността за региона. Това сътрудничество променя картата на Югоизточна Европа, отваряйки нови перспективи за двете страни страни. Подписването на двата меморандума е продължение на усилията на Гърция и България в същата посока“, заключи Радев.