Съветникът на ръководителя на президентската канцелария на Володимир Зеленски Михайло Подоляк отново повтори публичната позиция на Украйна, че не може да има компромис за украинска територия при каквото и да е мирно решение на инвазията на Русия, цитира The Guardian.

Подоляк изрази своята позиция в Twitter:

"Всеки "компромисен сценарий“, предвиждащ освобождаването на НЕ всички територии на Украйна, за който периодично говорят "анонимни източници“ в европейския и американския елит, е равносилен на признаване на поражението на демокрацията, победата на Русия, запазването на Режимът на Путин и като следствие рязкото нарастване на конфликтите в глобалната политика. Всичко това е съкровената мечта на Русия. Въпросът е риторичен: защо отделни публични актьори продължават да играят "руския медиен сценарий“ и да протакат конфликта?"

"Русия незаконно анексира Крим от Украйна през 2014 г., а след това през 2022 г. твърди, че е анексирала четири други региона – Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон – въпреки че не контролира напълно териториите, пише The Guardian. Медията припомня, че "самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна република също са създадени през 2014 г. и те са признати за легитимни власти в региона от Русия, а по-късно от Сирия и Северна Корея".

Планът от десет точки на президента Зеленски за мир в Украйна предвижда връщане към териториалната цялост на Украйна, установена през 1991 г.

The Wall Street Journal написа, че специалният представител на Китайската народна република Ли Хуей, когото Пекин изпрати в Европа, за да популяризира китайския "мирен план" за Украйна, отправи твърдо изискване към европейските дипломати: "Русия да запази окупираните украински територии. Това пише WSJ с позоваване на дипломати в европейски страни, участвали в преговорите с китайския представител".