Подписването на "консултативния план“ от министерствата на външните работи на Русия и Сърбия е "удар по процеса на присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз“. Това заяви докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик в съобщение в социалната мрежа "Туитър“, цитирано от македонската редакция на РСЕ.

"Новината за планираните консултации между Сърбия и Русия е голям удар върху процеса на присъединяване на Западните Балкани. Нека бъдем ясни: Русия се мобилизира, за да атакува Украйна, страна кандидатка за ЕС. Русия атакува разширяването на ЕС!“, написа Билчик.

В кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк първите дипломати на Белград и Москва Никола Селакович и Сергей Лавров подписаха Плана за консултации на своите министерства за периода 2023-2024 г. Министерството на външните работи на Сърбия публикува видео в "Туитър“ от подписването и размяната на подписания документ. От видеозаписа може да се заключи, че Консултативният план е подписан в помещенията на руската мисия в ООН. Това е първият дипломатически документ на високо ниво, който Сърбия и Русия подписват след 24 февруари насам, когато започна войната в Украйна.

Заради военния конфликт срещу Украйна Русия е под санкции на ЕС, САЩ и други западни страни. Властите в Сърбия подкрепиха няколко резолюции в ООН, осъждащи Русия, но отказаха да се присъединят към ограниченията на Запада.