Украйна ще има само един опит да предприеме голяма контраофанзива за освобождаване на окупираните от руснаците територии, тъй като е много вероятно да няма достатъчно ресурси за още една. Това предупреди новият президент на Чешката република Петр Павел в интервю за полския вестник Rzeczpospolita.

По думите на пенсионирания генерал от НАТО контранастъплението трябва да се осъществи в рамките на няколко месеца, а "прозорецът на възможностите е отворен тази година“. Според Павел ще бъде изключително трудно да се поддържа значително ниво на западна помощ след следващата зима.

"Умората от войната е не само изчерпването на човешки ресурси и оборудване, унищожаването на инфраструктурата в Украйна, но и умората в страните, които предоставят помощ. Много страни, много политици очакват известен напредък през тази година“, обясни чешкият президент.

"Смятам, че Украйна ще има само един опит да започне голяма контранастъпление. Следователно, ако реши да започне голяма офанзива и тя се провали, ще бъде изключително трудно да получи средства за следваща такава“, изрази увереност пенсионираният генерал. 

Освен това Павел припомни, че през следващата година в САЩ ще се проведат президентски избори, така че въпросът за помощта за Украйна може да мине на заден план.

"Интересът на Америка към Украйна и нивото на помощта може да намалее през следващата година. И когато това се случи, много европейски страни ще направят същото", добави чешкият президент.

В същото време той подчерта, че не призовава Украйна да прави териториална отстъпки. Павел отбеляза, че партньорите и съюзниците не трябва да притискат украинците или да предоставят планове, а само да помагат в борбата им срещу Русия.

Церемонията по встъпването в длъжност на Петр Павел се състоя на 9 март. Той стана четвъртият президент на Чешката република. Очаква се той да посети Украйна през април по покана на държавния глава на страната Володимир Зеленски.