Шведският вестник Flamman обяви конкурс за карикатура на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с който – според инициаторите – трябваше да бъдат разкритикувани действията на правителството в Стокхолм за присъединяването на страната към НАТО.

От редакцията подчертават, че конкурсът е предизвикал сериозен интерес – получени са над 400 заявки за участие в него, като най-младият претендент за първото място е петгодишно момче. То нарисувало Ердоган с балони в ушите.

Журито определи за победител в надпреварата художника Анри Острьом. Той изобразява как турския лидер "изяжда“ народа си – по модела на картината "Сатурн поглъща децата си“ на испанския художник Франсиско Гоя, нарисувана в началото на 1820-те години. В карикатурата Ердоган яде кюрд.

"Често се обръщам към Гоя, за да уловя манията и параноята. Тогава се замислих как Ердоган се подиграва на собствения си народ, не на последно място на кюрдите", коментира победителят.

Художникът не се притеснява, че карикатурата му може да разгневи привържениците на Ердоган.

Според главния редактор Леонидас Аретакис карикатурата ще бъде публикувана на страниците на изданието, дори и това да не се хареса на Ердоган.