САЩ ще предоставят до 325 милиона долара допълнителна военна помощ на Украйна. Пакетът ще включва Stryker и Bradley, които да заменят повредените по време на контранастъплението бронирани машини, съобщава Voice of America, като се позовава на представител на Пентагона.

Новият пакет включва също боеприпаси за ракетни системи за противовъздушна отбрана NASAMS, както и допълнителни ракети за HIMARS.

Обявяването на новия пакет помощ идва на фона на съобщенията, че Украйна е загубила повече от дузина бойни машини на пехотата Bradley през последните дни.

"Тези най-добри системи, колкото и да са добри, са уязвими и трябва да бъдат заменени и това е напомняне, че сигурността не е еднократно нещо. Тя трябва да продължи в дългосрочен план“, каза Брадли Боуман, старши директор на Центъра за военна и политическа власт на базираната във Вашингтон "Фондация за защита на демокрациите“.

Последният пакет от помощ ще бъде 40-то санкционирано от президента на САЩ изтегляне на военно оборудване от запасите на Пентагона след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пътува до Брюксел тази седмица за среща с колегите си от страните от НАТО, в рамките на която обсъждането на подкрепата за Украйна ще бъде основен приоритет.

По време на престоя си в Брюксел Остин ще бъде домакин на друга среща на Контактната група за украинската отбрана, за да обсъди как западните съюзници могат по-добре да подкрепят украинската армия сега, когато нейната контранастъпление е започнало, поясниха официални лица.

Представителите на Пентагона също ще продължат да координират плановете за обучение на украински пилоти за управление на изтребители F-16, добавиха служителите.

След началото на войната САЩ обещаха повече от 39 милиарда долара помощ за сигурността на Украйна, въпреки че Пентагонът продължава да работи по счетоводна грешка, която надвишава сумата, предадена на военните на Киев. Това означава, че ще останат допълнителни средства за оказване на помощ на Украйна, пояснява медията.