Министерството на отбраната на САЩ обяви отпускането на нов пакет военна помощ за Украйна на обща стойност 2,175 милиарда долара. Това съобщи говорителят на Пентагона Патрик Райдър на брифинг за пресата, предават световните медии.

"Министерството на отбраната обяви днес значителен нов пакет от военна помощ за Украйна“, потвърди Райдър, като уточни, че пакетът се състои от две части. Оръжия за 425 милиона долара ще бъдат прехвърлени в Киев директно от запасите на Пентагона, останалите 1,75 милиарда долара ще бъдат разпределени като част от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), която включва подписванрто на договори с производители от Министерството на отбраната, а не предоставянето на оръжия от съществуващите арсенали.

Пакетът, според писмено изявление, публикувано от Пентагона, включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS. Райдър уточни, че става дума за "конвенционални ракети и ракети с по-голям обсег". В списъка са още 181 бронирани машини с усилена противоминна защита от клас MRAP (Mine-Resistant Ambush-Protected), 155-мм артилерийски снаряди и 120-мм минохвъргачки, 190 тежки картечници за борба с безпилотни самолети, 250 противотанкови ракетни системи Javelin, 2 хиляди противотанкови ракети, противопехотни мини Claymore, различни униформи, включително за студено време, и защитно оборудване. Тези оръжия ще бъдат прехвърлени от запасите на Пентагона.

Освен това чрез USAI Вашингтон възнамерява да предостави на Киев две батареи на зенитно-ракетни системи Hawk, както и боеприпаси за тях, оборудване, необходимо за "интегриране на западни системи за противовъздушна отбрана, ракети и радари със системите на украинската противовъздушна отбрана“ и "оборудване, необходимо за [материална] поддръжка на съществуващите системи за противовъздушна отбрана на Украйна“. В списъка са още системи за борба с безпилотни самолети, 4 радара за системи за противовъздушна отбрана, 20 контрабатарейни радара, разузнавателни БпЛА и високоточни ракети.

Райдър уточни на брифинга, че посочените в списъка високоточно управляеми ракети са GLSDB с малък диаметър и обсег около 150 км. "Да, ние ще предоставим на Украйна бомби GLSDB с наземно изстрелване с малък диаметър. Това ще направи възможно нанасянето на удари с по-голям обсег“, поясни той.

Един от журналистите на брифинга подчерта, че подобни снаряди биха позволили на украинските въоръжени сили да нанасят удари по територията на Крим. Той поиска да изясни дали Вашингтон е решил да ги достави за тази цел. "Когато става въпрос за плановете и операциите на Украйна, тогава, разбира се, това е тяхно решение“, отговори Райдър.