Китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко дни, заявиха американски официални лица, цитирани от Reuters. Според агенцията, това би било "нагло действие само дни преди планираното пътуване до Пекин на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен“.

Изтребителите вече са били на пистата, когато съветник е посъветвал Джо Байдън да не се сваля балона заради възможността отломките да причинят вреди и американският президент е приел това.

Съединените щати са поели "попечителството" над балона, когато той е навлязъл във въздушното пространство на САЩ и го наблюдават с пилотиран американски военен самолет, заяви един от официалните лица пред репортери.

Отделно от това министерството на отбраната на Канада заяви, че е открит "балон за наблюдение на голяма надморска височина" и че разследва "потенциален втори инцидент", без да дава повече подробности, добавяйки, че са в чест контакт със Съединените щати

Новината първоначално гръмна, когато директорът на ЦРУ Уилям Бърнс говореше на събитие във Вашингтонския университет Джорджтаун, където нарече Китай "най-голямото геополитическо предизвикателство“, пред което в момента са изправени Съединените щати.

"Правителството на Съединените щати откри и проследява балон за наблюдение на голяма надморска височина, който е над континенталната част на Съединените щати в момента“, заяви говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър пред репортери. "В момента балонът се движи на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята.“

Представители на САЩ заявиха, че са повдигнали въпроса с китайските си колеги по дипломатически канали. "Съобщихме им сериозността, с която приемаме този въпрос“, заяви американски представител.

Очаква се Блинкен да пътува до Китай следващата седмица за посещение, договорено през ноември от Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Не беше ясно как откриването на шпионския балон може да повлияе на тези планове.

Републиканският сенатор Том Котън призова Блинкен да отмени пътуването си.

Председателят на Камарата на представителите на републиканците Кевин Маккарти каза, че ще поиска брифинг на "Бандата от осем", имайки предвид класифициран брифинг за националната сигурност за лидерите на Конгреса и лидерите на републиканците и демократите на комисиите по разузнаването.

Отношенията между Китай и Съединените щати се влошиха през последните години, особено след посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през август, което предизвика ответни широкомащабни китайски военни учения близо до самоуправляващия се остров.

Оттогава Вашингтон и Пекин се стремят да комуникират по-често и да предотвратят влошаването на връзките.