Властите на САЩ все още не виждат причина да променят готовността на ядрените си сили, тъй като няма признаци за намерението на руснаците да използват ядрено оръжие. Това се подчертава в изявление на Пентагона, цитирано от Reuters.

"Видяхме съобщенията за решението на Русия и ще продължим да наблюдаваме ситуацията. Не виждаме причина да променим готовността на нашите ядрени сили, нито признаци, че Русия се готви да използва ядрени оръжия“, се подчертава в съобщението на пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ. В текста се допълва, че САЩ остават ангажирани с колективната отбрана в рамките на НАТО.

Аналогично съобщение до медиите разпространиха и от Белия дом.

Руският президент Владимир Путин сравни плановете си за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус с това, че САЩ разполагат оръжия в Европа, и поясни, че Москва няма да прехвърли контрола върху тях на военните на Минск. Но това може да се окаже първият случай от средата на 90-те години на миналия век, в който Русия базира подобни оръжия извън страната.

"Тук също няма нищо необичайно: първо, САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзнически страни“, припомня агенцията думите на Путин.

"Съгласихме се, че ще направим същото - без да нарушаваме нашите задължения, подчертавам, без да нарушаваме нашите международни задължения за неразпространение на ядрени оръжия“, допълни той.

Експерти обаче предупредиха пред Reuters, че развитието е значително, тъй като досега Русия се гордееше, че за разлика от САЩ не е разположила ядрени оръжия извън границите си.

Високопоставен служител от администрацията във Вашингтон отбеляза, че Русия и Беларус говорят за предаване на ядрени оръжия "от известно време“.

"Не виждаме никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция, нито индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие. Ние оставаме ангажирани с колективната отбрана на алианса НАТО", подчерта служителят.

Припомня се, че след обявяване на решението на Москва Международната кампания за забрана на ядрените оръжия (ICAN) осъди намеренията на руския президент Владимир Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус.