Ръководството на Пентагона е недоволно, че Израел не е уведомил предварително САЩ за планираната атака срещу сградата на иранското консулство в Сирия, тъй като последвалата ескалация увеличава рисковете за американските военни в Близкия изток.

Както съобщава The Washington Post, позовавайки се на американски източници, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин директно е изразил оплакването си в телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант на 3 април.

Американски и израелски служители са в тесен контакт в случай на ответна атака от Иран, но Остин и други високопоставени американски служители са убедени, че Израел е трябвало да ги информира предварително за планираната атака, предвид възможните последици за американските войски в региона , пише вестникът.

По-рано американското издание The Wall Street Journal написа, че Тел Авив се готви за пряка атака от Иран в рамките на два дни, но Техеран все още не е взел окончателно решение относно нападението.

На 1 април Израел атакува сградата на иранското консулство в Дамаск, столицата на Сирия. При атаката бяха убити седем членове на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), включително двама генерали. Техеран обвини Израел за атаката и каза, че няма да я остави без отговор.