ВСУ очакват тежки битки с врага, не са изключени загуби. Въпреки това украинските войски са способни да постигнат успех на бойното поле.

Това съобщи РБК-Украйна с позоваване на представител на Пентагона Сабрина Сингх по време на брифинг.

Тя е заявила, че военните действия в Украйна се превръщат в "продължителни битки, както в Бахмут".

"Знаем, че битките ще бъдат трудни. Знаем, че ще отнеме време. И сме уверени, че украинците разполагат с необходимото. Те имат бойната мощ и способността да успеят в контранастъпателни операции", е заявила Сингх.

Тя е припомнила, че миналата седмица е имало среща на партньори във формат "Рамщайн". Съюзниците са обявили нови пакети от помощ за Украйна.

"Смятаме, че сме предоставили на Украйна системите и средствата, от които те се нуждаят за военни действия в момента“, е заявила тя.

Положението на фронта

Украинските военни активизираха настъплението си в Запорожка област и на изток. През последните седмици Въоръжените сили на Украйна са освободили 8 населени места.

Генералният щаб на ВСУ е съобщил, че ВСУ са постигнали частичен успех в района на Мелитопол и Бердянск, както и в района на Луганск.

В същото време руските сили засилват ударите си в Лиманско-Купийското направление. Украинските защитници отблъскват вражеските атаки и не позволяват настъпването им, допълва медията.