Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че системата за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна наистина е била повредена и вече е ремонтирана, съобщи Украинская правда, цитирайки изявление на заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сингх. 

"Мога да потвърдя, че една система Patriot беше повредена, но вече е ремонтирана и е напълно работоспособна“, е заявила тя. 

Представителят на Министерството на отбраната на САЩ отказа да съобщи други подробности, пренасочвайки журналистите към украинската страна. В същото време, в отговор на друг въпрос, Сингх е отбелязала, че това е "лека повреда".

По-рано медиите  съобщиха  за щетите на системата за противовъздушна отбрана Patriot по време на руската атака. Украйна и Съединените щати започнаха да обсъждат как най-добре да коригират системата.

На този фон Министерството на отбраната на Русия обяви, че е "напълно унищожило" пет пускови установки на американската система за противовъздушна отбрана Patriot.

Patriot се счита за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана на САЩ, включително срещу самолети, крилати и балистични ракети. Обикновено включва пускови установки заедно с радари и други спомагателни средства.