Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви, че позицията на Китай за Крим не се е променила, Пекин зачита суверенитета на всички страни. Така тя коментира пред РИА Новости думите на китайския посланик във Франция Лю Шай за принадлежността на Крим.

Мао Нин добави, че Китай също уважава суверенитета на всички републики, които са били част от СССР. "Китай винаги се е придържал към принципа на взаимно уважение и равно третиране и е развил двустранни отношения на приятелство и сътрудничество. Китай уважава суверенния статут на републиките, образувани след разпадането на Съветския съюз“, увери тя.

На 21 април Лю Шай в интервю за френския телевизионен канал LCI заяви, че Крим е "изконно руски“. За бившите съветски страни той каза, че те нямат суверенен статут в съответствие с международното право. След това външните министерства на Латвия, Литва и Естония призоваха китайските посланици да дадат обяснения заради забележките на Лю Шай. Евродепутатите призоваха френския външен министър Катрин Колона да експулсира китайския дипломат.

След това китайското посолство във Франция изтри преписа от интервюто на Лю Шай, според Bloomberg.

Според Bloomberg китайското посолство днес, 24 април, публикува целия препис на речта на Лю Шай на китайски и френски в официалния си акаунт в WeChat. До 12:00 ч. пекинско време (7:00 ч. българско време) се появи бележка, че стенограмата "е изтрита от автора“. Интервюто не е публикувано и на официалния сайт на посолството, отбелязва агенцията.