Китайските власти отмениха посещението в страната на дипломата от ЕС Жозеп Борел, което трябваше да се състои на 10 юли, предава Reuters, позовавайки се на говорителя на Европейската комисия Набил Масрали.

"За съжаление, бяхме информирани от нашите китайски колеги, че посещението на датите, планирани следващата седмица, вече не е възможно и трябва да търсим алтернативи“, казва събеседникът на агенцията.

Тя не уточни за кои дати може да бъде пренасрочено пътуването.

Фактът, че Борел следващата седмица планира да отиде на разговори с китайския външен министър Цин Ган и други официални лица, съобщи Bloomberg по-рано днес, цитирайки посланика на ЕС в Китай Хорхе Толедо.

Както заяви Толедо на XI Световен форум за мир в Пекин, Брюксел ще продължи да повдига стратегически въпроси в контактите с Китай, включително зачитането на човешките права и конфликта между Русия и Украйна.

Освен това планираното посещение на ръководителя на европейската дипломация стана известно на фона на опитите на Китай да убеди Европа да заеме по-малко агресивна позиция от САЩ, които въведоха контрол върху износа, за да ограничат достъпа на Китай до модерни технологии.