"Хакан Фидан влезе в историята на Турция като първият служител на разузнаването, назначен за първи дипломат на страната. Той е заемал поста ръководител на Националната разузнавателна организация (MИT), пише вестник Cumhuriyet, припомняйки, че президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече новия министър свой " пазител на тайни", цитират от РИА Новости.

"Несъмнено едно от най-забележителните назначения в новия кабинет на президента Реджеп Тайип Ердоган е назначаването на Хакан Фидан, който в продължение на 13 години е ръководител на Националната разузнавателна организация (MИT), в Министерството на външните работи.

Смята се, че Ердоган е назначил Фидан, когото той нарича "моят пазител на тайните“, за ръководител на турската дипломация като награда за превръщането на MИT в организация, играеща активна роля във всички регионални процеси от Либия до Сирия, от Украйна до Кавказ“, пише турският вестникът.

През 2012 г. Фидан е обект на разследване, впоследствие отменено, за тайни мирни преговори, които MИT е провела със забранената въоръжена групировка на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Осло, пише Al Jazeera при анализ на имената в новия кабинет на Ердоган.

Европейская правда припомня, че настоящият министър е участвал в преговорите за размяна на военнопленници между Украйна и Русия. През октомври ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак благодари на Фидан "за улесняването на освобождаването на 215 военнослужещи и осигуряването на условия за защитниците на Азовстал в Турция“.