Станите от Запада продължават да изпращат оръжия на Украйна, обучават войниците й и помагат на Киев в планирането на операциите: фактически те са вече участници в конфликта срещу Русия. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев във вторник, цитиран от ТАСС.

"В преследване на целта да победят Русия, Съединените щати и техните васали продължават да изпращат оръжия на украинския режим и фактически вече са участници в конфликта. Те въоръжават и снабдяват режима в Киев с разузнавателна информация, обучават неонацисти и помагат при планирането на военните действия. В същото време те не смятат значителните човешки загуби на украинците за свой проблем. И бойните действия не се водят на тяхна територия", отбеляза той.

Както подчерта Патрушев, "взетото от президента на Русия (Владимир Путин) решение за провеждане на специална военна операция и предприеманите действия са насочени към гарантиране сигурността на нашата страна и защита на нейните национални интереси“. "Освобождаването на Украйна от неонацизма ще бъде важен етап от формирането на многополюсен свят, връщането на стабилността и укрепването на международната сигурност“, категоричен е той.