На Украйна й предстои "критично полугодие“, тъй като в момента тече подготовка за контранастъпление на ВСУ, което се очаква през пролетта и лятото. Така че следващите шест месеца ще бъдат решаващи във войната. Това заяви високопоставен представител на НАТО в интервю за Bild.

По-специално, неназован служител отбеляза, че оръжията, които Западът сега доставя на Украйна, ще бъдат използвани от украинските военни още през май, за да изтласкат руската армия, която нахлу от юг и изток.

"Подготовка, материална подкрепа, логистика и познания на специалните служби – партньорите на Украйна правят всичко възможно за провеждане на успешно контранастъпление. Готвим се за настъпление през пролетта или лятото. Следващите шест месеца ще бъдат ключов период във войната не само за Украйна, но и за съюзниците" заяви един от лидерите на военния алианс.

Официалният представител също даде информация за възможните места на украинската контраофанзива, но отбеляза, че "трябва да бъде много внимателен от съображения за сигурност".

Съответно, според вестника, Русия "справедливо" предполага, че основните украински настъпления могат да се проведат в Луганска и Запорожка област.

"Целта на офанзивата на Украйна в югоизточната част на страната е да се прекъсне сухопътният мост към Крим“, отбеляза представителят на НАТО.

Но той също каза, че Украйна ще извърши нови офанзиви, но не можа да коментира това.

"Това трябва да се разбира или като отвличане на вниманието на руските въоръжени сили, или като истинската цел на усилията за освобождаване на страната“, обясни той.

Високопоставеният служител припомни, че миналото лято цялото внимание беше насочено към Херсон, а след това Украйна неочаквано удари Харковска област, връщайки си големи територии от руските сили.

На въпрос дали руските военно-космически сили (ВКС) ще могат да отблъснат нова голяма атака от Украйна, служителят отговори, че "Москва не е готова да увеличи броя на своите екипажи или бойни самолети, разположени в Украйна“.

"Украинската противовъздушна отбрана днес е много по-силна, отколкото беше в началото на войната. Това също дава увереност на Алианса, че Украйна ще успее да постигне пробив и да освободи нови територии през следващите месеци", отбеляза представителят на НАТО.

Според него Алиансът също така не изключва Украйна да атакува Крим, който бе анексиран от Русия от 2014 г.

"Киев има право да си върне цялата украинска територия", директно заяви чиновникът.

Припомняме, че по-рано началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната Кирило Буданов заяви, че тази година ще бъде победоносна за Украйна и обяви мащабно контранастъпление на въоръжените сили на Украйна през пролетта.