На туристите няма да бъде позволено да гледат безплатно церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж по поречието на река Сена, обяви френското правителство във вторник, тъй като се бори с опасенията за сигурността на безпрецедентното събитие на открито. Вместо това безплатният достъп ще бъде само с покана, пише Associated Press.

Организаторите бяха планирали грандиозна церемония по откриването на 26 юли за около 600 000 души, повечето от които щяха да гледат безплатно от бреговете на реката. Но опасенията за сигурността и логистиката - както и възмущението от продавачите на книги по живописните кейове на града - накараха правителството постепенно да намали амбициите си.

По-рано тази година общият брой на зрителите беше намален до около 300 000. Във вторник министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен вече говори, че 104 000 от тях ще плащат билети с места по долните брегове на реката, а други 222 000 ще гледат безплатно от горните брегове.

Но той каза, че безплатните билети няма да бъдат достъпни за обществеността чрез отворена регистрация, както беше предвидено по-рано, и ще бъдат само с покана.

"За да управляваме движението на тълпата, не можем да кажем на всички да дойдат“, заяви Дарманин. "От съображения за сигурност, които всички разбират, особено терористичната заплаха от последните седмици, ние сме длъжни да я направим свободна, но ограничена“.

Това означава, че туристите от Франция или другаде, както и обикновените парижани, няма да могат да се регистрират за безплатен достъп. Вместо това достъпът до церемонията ще бъде разпределен чрез квоти за избрани жители на градове или региони, домакини на олимпийски събития, местни спортни федерации и други, избрани от организаторите или техните партньори, разкриха двама служители на вътрешното министерство. Служителите не са били упълномощени да бъдат публично назовавани според политиката на министерството.

След това поканените ще трябва да преминат проверки за сигурност и ще получат QR кодове, за да преминат бариерите за сигурност.

Местните градски съвети могат да канят "своите служители, деца от местните футболни клубове и техните родители“, например, обясни Дарманин. Един от служителите на Министерството на вътрешните работи посочи, че спортните федерации могат да канят чужденци като част от квотите си, а градовете могат да предлагат места на хора с увреждания или в ситуация на нужда, за да "разнообразят“ достъпа.

Служителят казва, че промяната не е насочена към наказване на туристите и че игрите остават по-отворени от всички олимпийски игри от няколко години. Други 200 000 души се очаква да гледат откриването от апартаменти или сгради с изглед към реката и около 50 000 от фен зоните, заяви още Дарманин.

Това е първият път, когато церемония по откриването на Олимпийските игри ще се проведе извън обстановката на стадион, в съответствие с мотото на организаторите от Париж: "Игрите са широко отворени“. Около 10 500 спортисти ще дефилират през сърцето на френската столица на лодки по Сена по 6-километров маршрут.

Очаква се да присъстват около 160 държавни глави и правителството ще затвори всички летища и въздушно пространство в радиус от 150 километра около Париж преди, по време и след 3½-часовата церемония.

Около 2500 чуждестранни полицаи ще бъдат сред 45 000 членове на силите за сигурност, разположени около Париж за събитието, каза Дарманин. В момента се обсъжда дали чуждестранните сили могат да се качват на борда на лодките със спортисти на своите страни и какви оръжия могат да носят.