Лидерът на датската крайнодясна партия "Твърд курс“ Расмус Палудан, който изгори Корана пред турското посолство в Стокхолм, заплаши турския лидер Реджеп Тайип Ердоган да продължи действията си, докато Швеция се присъедини към НАТО, съобщава Aftonbladet.

По-специално той заяви пред изданието, че ще "гори Корана пред турското посолство в Копенхаген всеки петък, докато Швеция не бъде приета в НАТО". Вестникът съобщава още, че Палудан е заплашил да изгори три Корана в джамия близо до руската и турската дипломатически мисии в Копенхаген. Той също така обеща, че тези действия няма да са последните и обвини Ердоган за това.

"Сега, след като той не иска да пусне Швеция в НАТО, трябва да го науча на свободата на словото, докато не го направи“, цитира го Aftonbladet.

По-рано Палудан вече заплаши, че може да проведе акция за изгаряне на Корана пред руското посолство в Стокхолм. Така той реагира на думите на шведския състезател по смесени бойни изкуства от чеченски произход Хамзат Чимаев, който нарече Палудан "терорист“.

На 21 януари Палудан изгори публично Корана пред турското посолство в Стокхолм с разрешението на шведските власти.