Подготвен от Камарата на представителите законопроект предвижда отпускането на почти 61 милиарда долара от бюджета на САЩ за нуждите, свързани с конфликта в Украйна, става ясно от придружаващите материали към документа, предават американските медии.

От общото разпределение от 60,84 милиарда долара, 23,2 милиарда се предлага да бъдат използвани за попълване на военно оборудване и отбранителни услуги, прехвърлени на Киев. Други 13,8 милиарда ще бъдат изразходвани за закупуване на оръжия и отбранителни услуги за Украйна. На свой ред 11,3 милиарда долара са предназначени за подкрепа на "продължаващите военни операции на САЩ в региона“.

Конгресмените предложиха да се отделят 26 милиона долара за одит на помощта.

Проектът, наред с други неща, предвижда прехвърлянето на оперативно-тактически ракети ATACMS на Украйна. Предлага се това да стане след приемането му – възможно най-бързо.

Освен това според инициативата Държавният департамент и Пентагонът ще трябва да представят стратегията на Вашингтон за подкрепа на Киев в рамките на 45 дни след нейното одобрение. Той трябва да има "многогодишен обхват, да поставя конкретни и постижими цели и да идентифицира и приоритизира интересите на националната сигурност на САЩ“.

Освен това се предвижда президентът на Съединените щати Джо Байдън в рамките на 60 дни от датата на влизане в сила на закона да се договори с Украйна за възстановяване на икономическата й помощ. Според авторите средствата, отпуснати по членовете на законопроектите "Фонд за икономическа подкрепа“ и "Помощ за Европа, Евразия и Централна Азия“, също подлежат на връщане. В същото време държавният глава може да отпише до половината от дълговете на Украйна, но не по-рано от 15 ноември 2024 г.

По-рано в сряда, контролираната от републиканците Камара на представителите, вместо да последва Сената в одобряването на общото искане на Белия дом от 95 милиарда долара, пусна три отделни законопроекта за помощ за Израел, Украйна и съюзниците в Индо-Тихоокеанския регион.