Американският безпилотен самолет MQ-9 Reaper, който падна във водите на Черно море във вторник, се е намирал близо до основната руска военна база в Крим, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изданието Defence Express.

Видеозаписът на инцидента между руски изтребител Су-27 и американския дрон, който бе разпространен по-рано днес, е позволил да се локализира точните координати на произшествието.

Журналисти, използвали услугата Google Earth, са установили, че бреговата линия, която се появява във видеото, съвпада с местоположението в района югозападно от Севастопол. Това се доказва от отражението на водната повърхност, на което се виждат Чернореченското водохранилище и върха на Кримските планини.

Изданието отбелязва, че американският дрон наистина се е доближил до базата на Руската федерация, като същевременно е имал възможност да проведе оптично разузнаване благодарение на камерите, с които е оборудван. В същото време се отбелязва, че в полезрението на дрона може да е попаднала не само главната военноморска база на Руската федерация, но и военновъздушните бази край Севастопол, в частност "Белбек“.

Освен това ВВС на САЩ публикуваха карта, показваща приблизителното място и времето на инцидента между американския дрон MQ-9 Reaper и руските изтребители Су-27 над Черно море.

"Точките на картата не са направени в мащаб, разстоянията, посочени в текстовите полета, са приблизителни за местоположението на инцидента“, се казва в съобщението.