Военнополитическото ръководство на Русия и Беларус, участващи във взимането на решения за войната срещу Украйна, трябва да бъдат изправени пред специално създаден за целта международен трибунал. Това се посочва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), приета единодушно, предава Укринформ.  

ПАСЕ потвърждава, че въоръженото нападение и мащабното нахлуване в Украйна от Русия на 24 февруари 2022 г. е "агресия" в съответствие с разпоредбите на Резолюция 3314 на Общото събрание на ООН и очевидно нарушава Устава на ООН, както и Хартата на Съвета на Европа. В същото време опитът за анексиране на Донецкия, Луганския, Херсонския и Запорожкия региони на Украйна в резултат на т.нар. референдуми, организирани от Русия в тези региони през септември 2022 г., "е по-нататъшна ескалация на агресията срещу Украйна".

"Ще се счита, че Русия продължава агресията си, докато суверенитетът, териториалната цялост, единството и политическата независимост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници не бъдат напълно възстановени. Асамблеята припомня, че настоящата агресия е продължение на нападенията, започнало на 20 февруари 2014 г., които включваха нахлуване, окупация и незаконно анексиране на Крим от Русия".

ПАСЕ отбеляза също, че "Беларус участва в агресията на Русия срещу Украйна, тъй като позволи на Русия да използва нейната територия за извършване на актове на агресия срещу Украйна". "Нейната роля и съучастие трябва да бъдат осъдени от международната общност, а нейните лидери трябва да бъдат държани отговорни", заявяват делегатите на ПАСЕ.

"Руските и беларуските политически и военни лидери, които са планирали, подготвили, инициирали или извършили тези действия, както и тези, които са имали възможност да контролират или управляват политическите или военните действия на държавата, трябва да бъдат идентифицирани и изправени пред съда. Без техните решения да отприщят тази война срещу Украйна, военните престъпления, престъпленията срещу човечеството, както и всички разрушения, смърт и щети, причинени от войната, включително законни военни действия, нямаше да се случат", се казва още в резолюцията.

Подчертавайки, че Международният наказателен съд все още няма юрисдикция върху престъплението "агресия срещу Украйна" и че няма друг международен наказателен трибунал, компетентен да преследва и наказва това престъпление, ПАСЕ повтори призива си към държавите-членки на Съвета на Европа и държавите наблюдатели "да създадат специален международен наказателен трибунал за престъплението "агресия срещу Украйна", който трябва да бъде одобрен и подкрепен от възможно най-много хора, държави и международни организации, по-специално Общото събрание на Организацията на обединените нации“.

Делегатите от ПАСЕ призоваха лидерите на страните-членки на Съвета на Европа на срещата на върха през май да ръководят инициативата за създаване на Специален международен наказателен трибунал за Украйна, както и да подкрепят създаването на международен механизъм за компенсиране на щетите, причинени по време на агресията.