Съдът в Киев отложи за 3 април заседанието за избиране на мярка за неотклонение на наместника на Киево-Печорската лавра, митрополитът на Украинската православна църква Павел, съобщават РБК-Украйна и електронното издание "Страна“, като последното уточнява, че причината е влошеното здравословно състояние на духовника.

Митрополитът е съобщил, че не се чувства добре, а нивото на кръвната му захар е спаднало. В тази връзка съдът е отложил заседанието понеделник в 09:00 часа (съвпада с българското време).

Според украинските медии по време на срещата защитата е подала молба за отвод на съдията, тъй като адвокатите са имали само половин час, за да се запознаят с материалите. Съдът обаче не е уважил искането.

Защитата също така е отправила искане за предоставяне на оригиналните аудиозаписи на предполагаемите разговори на Павел, публикувани в Telegram-канала на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Съдът обаче отхвърли и това искане. В същото време прокуратурата поиска бъде митрополитът да бъде под домашен арест, но не на територията на лаврата.

В сутрешните часове на деня служителите на реда отцепиха сграда в Киево-Печорската лавра, където живее митрополит Павел. СБУ го обвини в подбуждане на религиозна омраза и подкрепа за въоръжените действия на Руската федерация в Украйна. Претърсени бяха помещенията, в които живее митрополитът. След това Павел бе изправен пред съда за избиране на мярка за неотклонение, като заседанието се проведе при закрити врати.