Правителството в Букурещ обяви постигането на "политическо споразумение“ с Виена за разширяването на Шенген с Румъния и България, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.

Министерството на вътрешните работи на северната ни съседка обяви новината късно в сряда вечерта с уточнението, че се планира постепенно присъединяване на двете страни към Шенгенското споразумение. Съгласно представената информация, България и Румъния шенгенското право на своите въздушни и морски граници от март 2024 година. Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи съответно предложение в началото на декември, припомня медията.

Споразумение е постигнато на 23 декември между вътрешните министерства във Виена, София и Букурещ и след това е било обсъдено по дипломатически канали, на ниво външни министерства и в представителства на Европейския съюз, за да може да бъде включено в решенията на Комитета на постоянните представители. (COREPER), поясниха още от румънското МВР.

Съответно преговорите за пълноправно членство в Шенген трябва да продължат "с пълна сила“ през следващата година, като се вземат предвид исканията на Австрия за повишена защита на външните граници и т.нар. Регламент Дъблин III.

В съобщението си Министерството на вътрешните работи в Букурещ благодари както на Европейската комисия, така и на испанското председателство на Съвета на ЕС, както и на външнополитическите ведомства във Виена и София за "конструктивните дискусии“, които в крайна сметка са направили възможно това споразумение. Малко по-късно румънският премиер Марчел Чолаку обяви в публикация в социалната мрежа Facebook, че властите на страната му са решени да приключат успешно преговорите за пълноправно членство в Шенген през следващата година.

Отказът на Виена да даде съгласие за разширяването на Шенген обтягаше от месеци отношенията с двете страни, в които австрийската икономика е силно ангажирана, коментират от редакцията. Румъния временно отзова посланика си, обмисляха се дори и икономически санкции.

В съпротивата си срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген Австрия в момента е сама в Европейския съюз. Нидерландското министерство на правосъдието обяви преди Коледа, че оттегля ветото си срещу членството на България в Шенгенското пространство. Тази промяна на курса обаче все още трябва да бъде потвърдена от гласуване в парламента на страната, а резултатът от вота остава под въпрос с оглед резултатите от последните избори в страната.

Безвизовата зона на Шенгенското пространство в момента включва 27 европейски държави с около 400 милиона граждани: 23 страни от ЕС и четири държави партньори: Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

След повече от десет години чакане в края на миналата година страните от Шенген отново затръшнаха вратата на членките на ЕС България и Румъния. Тогава Австрия наложи вето на приемането и на двете страни, а Нидерландия гласува против кандидатурата на България.