Кемал Кълъчдароглу, който е основният опонент за поста на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган на президентските избори в Турция, получи силен тласък за предстоящия вот. Причината е оттеглянето на кандидат от по-малка партия и социологическо проучване, което дава повече от пет пункта предимство на Кълъчдароглу, пише Reuters.

Оттеглянето на Мухарем Индже, един от четиримата, които се включиха в президентските избори, може да промени в последните дни кампанията за това, което се смята за най-големият тест за Ердоган в неговото две десетилетие управление.

"Основният борсов индекс на Турция скочи с 6%, след като Индже направи шокиращото съобщение пред централата на своята партия в Анкара. Финансовите пазари са на ръба, тъй като Кълъчдароглу обеща да обърне неортодоксалната икономическа политика на Ердоган", пише британската агенция.

Проучването на социологическата агенция Konda определи подкрепата за Ердоган на 43,7%, а за Кълъчдароглу  на 49,3%, което оставя Ердоган под необходимото мнозинство за победа на първия тур и предполага, че изборите ще преминат към балотаж между двамата на 28 май.

Това до голяма степен съответстват на някои други социологически проучвания, които поставят Кълъчдароглу напред. Той е обявен за кандидат на шестпартиен опозиционен съюз и също така оглавява Републиканската народна партия (РНП), знамето, под което Индже неуспешно се кандидатира за президент през 2018 г.

Кандидатурата на Ердоган за преизбиране е усложнена от кризата с разходите за живот, предизвикана от спада на лирата и рязко нарастващата инфлация, както и от опустошителното земетресение през февруари, което уби повече от 50 000 души в Турция и остави милиони без дом.

Индже, който имаше 2,2% подкрепа в анкетата, е посочил, че е бил обект на клеветническа кампания, включително фалшиви видеоклипове и документи, разпространявани в социалните медии, и той обвини журналисти и прокурори, че не си вършат работата.

"Не се страхувам от заговори, фалшиви монтажи на видеа, фактури и несъществуващи джипове. Съпротивлявам се на това вече 45 дни“, е заявил той и е добавил, че някои хора са го обвинили, че работи с Ердоган, за да предотврати избора на Кълъчдароглу.

"Оттеглям се от кандидатурата. Правя това за страната си", е заявил той.

Индже не е подкрепил друг кандидат и е призовал хората да гласуват за неговата партия на парламентарните избори.

"Няма съмнение, че Ердоган е изправен пред мнозинство, което иска промяна и това включва по-млади хора “, е заявила Асли Айдинтасбас, гостуващ сътрудник от института "Брукингс". "Единственият въпрос е дали хората вярват, че Кълъчдароглу е този агент на промяната.“

"Независимо дали той едва печели или не, чувствам, че ерата на Ердоган е приключила“, е добавила тя. "Турското общество е готово да продължи напред. И за съжаление президентът Ердоган не оставя след себе си институционален модел на управление.“

Проучването на Konda определя подкрепата за четвъртия кандидат за президент Синан Оган на 4,8%. От Konda смятат, че мнозинството от избирателите на Оган и Индже са склонни да гласуват за Кълъчдароглу на втори тур.

Проучване на Metropoll също показа, че гласуването отива на втори тур, като Кълъчдароглу получава 49,1%, а Ердоган 46,9%. На балотаж Кълъчдароглу печели с 51,3%.

Хакан Акбас, управляващ директор на Strategic Advisory Services, базирана в Истанбул политическа консултантска компания, е заявил, че Ердоган цели да стигне до втори тур на гласуване срещу Кълъчдароглу.

"Като се имат предвид земетресенията и икономическата криза, това все пак би било успех за него. Това, което сега е още по-важно, са парламентарните резултати", е подчертал той.

"Ако това е висящ парламент, Ердоган ще призове гласоподавателите да изберат стабилност пред хаоса, вероятно след коалиция от шест опозиционни партии.“

Проучването на Konda постави подкрепата за управляващия съюз на Ердоган на 44,0% при гласуването в парламента, пред основния опозиционен съюз с 39,9%. Очаква се прокюрдската партия, която подкрепя Кълъчдароглу, да играе ролята на "кралетворец“ .

Прокюрдската партия, която се кандидатира под емблемата на друга партия поради заплахата от съдебна забрана и нейните леви съюзници се смята, че печелят 12,3% подкрепа на парламентарния вот. Това би оставило Ердоган и неговите съюзници в малцинство.

Konda, която публикува публично само едно проучване преди гласуването, проведе интервюта лице в лице с 3480 души в 35 провинциални центъра. Проучването има граница на грешка от +/- 2,2% при 99% ниво на сигурност.