Световният ред, основан на либералната идеология, се провали и трябва да бъде разрушен; той трябва да бъде заменен от система на международни отношения, основана на държавния суверенитет и националните интереси. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в реч на Международната конференция на консервативните политически действия, която бе открита в четвъртък в Будапеща.

"Тази година, дай Боже, ще можем да сложим край на безславната ера на западната цивилизация. Можем да сложим край на световния ред, основан на хегемонията на прогресивния либерализъм. Приятели мои, прогресивният либерален световен дух, такъв какъвто е, се провали. Той донесе война, хаос и безредици, икономически колапс и объркване на света. Объркване в международната политика, обедняване на семействата, влошаване на обществената безопасност по улиците и площадите“.

Според Орбан "това беше странна епоха и странен дух: неговите последователи обявиха, че тяхната задача не е да представляват хората, а да прилагат собствените си идеали“.

"Ако фактите не подкрепят техните идеи, толкова по-зле за фактите. Те разделиха света на демокрации и автокрации и казаха, че тяхната роля е да водят кръстоносен поход срещу автокрациите. Те маршируваха, воюваха, изнасяха демокрация и накрая хората се умориха от тях, където и да отидат“.

"Нека говорим директно“, призова унгарският премиер. "Този ​​световен ред създаде лидери, които не са способни да бъдат такива, които не са годни за задачата, които са затрупани с грешки и които в крайна сметка бързат към собственото си унищожение“.

Орбан обърна внимание на факта, че тази година има "уникална възможност да се замени разлагащият се прогресивен либерален световен ред“ благодарение на изборите за Европейски парламент през юни и президентските избори в САЩ през ноември. По думите му в света трябва да се установи система на отношения, в която "няма да съществува глобална идеология, изискваща всеобщо подчинение“, действията на държавите ще се определят от техните национални интереси и "народът ще стане истинският суверен“.

Ръководителят на унгарското правителство обвини лидерите на САЩ и Европейския съюз, че се опитват да наложат либерални ценности на други страни, използвайки репресивни методи. Според него това, което Джордж Оруел е предвидил в своите антиутопии, се случва: "войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила“. Като пример Орбан посочи използването на Европейския фонд за мир "за доставка на най-смъртоносните оръжия“ на Украйна и обърна внимание на "пропагандата на преобърната нормалност“ в западните общества.

Премиерът на Унгария потвърди, че неговото правителство все още възнамерява да се придържа към традиционните ценности, въпреки външния натиск. По думите му, "докато Европа беше удавена от прогресивния либерален океан, Унгария като по чудо се запази като консервативен остров, който не загуби своята независимост“.