Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан поиска допълнителни разговори между парламентарните групи, преди депутатите в Будапеща да гласуват ратифицирането на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, предава Reuters.

Говорейки по общественото радио, Орбан заяви, че е помолил депутатите от ФИДЕС да подкрепят кандидатурата на двете скандинавски държави, но допълни, че някои народни представители "не са много ентусиазирани" относно разширяването и са поискали допълнителни дискусии по въпроса.

Парламентите на всичките 30 членки на НАТО трябва да ратифицират всяка отделна кандидатура за членство в Алианса. Въпросът за присъединяването на Швеция и Финландия към организацията е включения в дневния ред на унгарския парламент за 6 март.

Орбан добави, че в крайна сметка трябва да стане ясно, че Унгария подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО, но опасенията на Турция също трябва да бъдат чути, в противен случай усилията за разширяване може да се провалят.

"Що се отнася до Турция, те също са наши съюзници и затова трябва да чуем техния глас“, подчерта Орбан.

Анкара твърди, че Стокхолм укрива членове на терористични групировки и по-рано предупреди, че ще одобри единствено финландската кандидатура за членство в НАТО.