"Западът е на крачка от изпращането на военни в Украйна, това може да повлече Европа надолу, Брюксел си играе с огъня и изкушава Бога". Това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, предава HirTV.

"Ние сме на една крачка от това Западът да изпрати войски в Украйна. Това е военен водовъртеж, който може да повлече Европа към дъното, това, което ЕС прави, вече изкушава Бога", е коментирал Орбан на събитие, посветено на началото на кампанията преди изборите за Европейски парламент.

Според него европейските лидери "вече са се намесили" в конфликта в Украйна, наричайки го "своя собствена война", а Европа вече е похарчила около 100 милиарда евро (196.91 милиарда) за Украйна.

Унгарският министър-председател е отбелязал, че "военните правителства" и "мрежата от брюкселски бюрократи, създадена от Джордж Сорос" изпращат милиони долари в подкрепа на унгарската опозиция, защото "искат марионетно правителство, подчинено на Брюксел и Вашингтон", но докато Унгария има национално ориентирано правителство, Будапеща няма да се включи в конфликта в Украйна "на ничия страна".

По-рано унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че НАТО иска да засили своята координираща роля в доставката на оръжия за Украйна и обучението на нейните войници, 31 държави подкрепят това решение, а "Унгария не иска и няма да участва в това".