В миналото бурите, в които се формират опустошителни урагани, са се засилвали по-бавно, отколкото сега. Това е заключението на Фил Клоцбах, изследовател от Щатския университет на Колорадо, съобщава британският вестник The Guardian.

"Ако погледнете назад, в исторически план бурите са се засилвали по-бавно, отколкото сега. Ако очаквате ураган от категория 1 и се заформи такъв от категория 5, това има много различен набор от последствия по отношение на ветровете и приливите“, обясни изследователят.

За службите, отговарящи за евакуацията и управлението на извънредните ситуации, е истинско предизвикателство да предвидят бързото засилване на ураганите и ефективно да уведомят за потенциалната опасност.

"Това е едно от най-важните предизвикателства, пред които е изправена нашата индустрия в момента“, казва Алекс ДеРосие, изследовател в Щатския университет на Колорадо.

Общо метеоролозите са регистрирали 482 урагана в Атлантическия океан от 1950 до 2023 година, като при пресявката са взети предвид само бури, които са били придружени с ветрове със скорост на вятъра от 119 километра в час.

"От тях приблизително 60% са имали бързо засилване, което означава, че скоростта на вятъра се е увеличила с 56,3 километра в час за повече за 24 часа. Изследванията показват, че от 1970 година броят на бурите, които се развиват в урагани от категория 4 или 5, приблизително се е удвоил в Северния Атлантик“, се казва в материала.