Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще присъства виртуално на първата доставка на гориво за атомната електроцентрала (АЕЦ) "Аккую“, според изявление на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), докато дирекцията по комуникациите и други отхвърлиха твърденията, че той е в сериозно медицинско състояние, пише Daily Sabah.

След като вече отмени срещите в сряда, Ердоган отмени и програмата си за четвъртък, заяви заместник-председателят на партията Еркан Кандемир.

По думите му, Ердоган ще присъства на церемония в атомната електроцентрала "Аккую“ в южната провинция Мерсин чрез видео връзка в четвъртък.

"Нашето посещение в Мерсин също е планирано да се проведе на бъдеща дата“, написа той в Twitter.

Вицепрезидентът Фуат Октай отхвърли твърденията, че здравословното състояние на президента е сериозно.

"Здравословното състояние на президента е наистина добро. Поддържаме постоянна връзка с него“, заяви Октай и добави, че Ердоган ще продължи да изпълнява задълженията си.

Президентската дирекция за комуникации също отхвърли твърденията, че президентът е получил инфаркт.

В изявление, публикувано от клона на дирекцията за противодействие на дезинформацията, се отбелязва, че твърденията, направени от някои акаунти в социалните медии, че президентът е получил инфаркт и е бил хоспитализиран, не са верни.

Изявлението продължава, като се казва, че Ердоган ще присъства на церемонията в Аккую в четвъртък.

Директорът по комуникациите Фахретин Алтун също отхвърли твърденията в туит, който публикува в сряда.

Говорителят на партията Омер Челик също отговори на твърденията, като заяви, че "неморални фалшиви новини" за здравето на президента се публикуват от някои чуждестранни медии.

"Нашият президент е на служба. След кратка почивка той ще продължи програмите си по същия начин", написа той в Twitter.

Челик също така благодари за пожеланията за здраве, изпратени от цял свят.

Ердоган обяви в сряда, че ще си вземе еднодневна почивка, след като във вторник разви стомашна болест. Планираните изяви на президента за деня бяха отменени, докато той благодари на всички за пожеланията им. "Ще си взема почивка според съвета на лекарите. Вицепрезидентът Фуат Октай ще присъства на програмите ми, планирани за днес“, съобщи той в публикация в Twitter.

Президентът трябваше да присъства на различни церемонии по откриването в централните провинции Кирикале, Йозгат и Сивас и да се обърне пред обществеността.

Всичко това се случва броени дни преди изборите за президент на Турция на 14 май, когато Ердоган е основният претендент за поста заедно с кандидата на опозиционната Народно републиканска партия (НРП) Кемал Киличдароглу, който дори има предимство пред настоящия турски лидер в някои анкети.