Опозицията в Турция, в случай на победа на изборите, обещава да ускори разглеждането на молбата на Швеция за членство в Северноатлантическия алианс. Това съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на съветника на кандидата за президент на Турция от опозицията Кемал Киличдароглу Юнал Чевикьоз в интервю за Sverigesradio.

Чевикьоз подчерта, че новото турско правителство, в случай на победа на опозицията, ще положи усилия да ратифицира молбата на Швеция за членство в НАТО на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

"Трябва да бъда внимателен. Това също е въпрос на време, но се надявам, че ще успеем да завършим всички процеси преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както възнамерява да направи новото правителство", подчертава той.

Съветникът на Киличдароглу предупреди, че ратификацията ще зависи от това дали опозицията ще спечели на първия или на втория тур, тъй като е необходимо време за сформиране на парламентарни комисии и правителство.

Медията припомня, че Турцияблокира ратификацията от Швеция, тъй като сегашното правителство обвини Швеция, че е домакин на кюрдски "терористични организации“.