Основните опозиционни партии в Индия в неделя бойкотираха откриването на нова сграда на парламента от премиера Нарендра Моди в рядка проява на единство срещу неговата индуистка националистическа управляваща партия, която управлява от девет години и се бори за трети мандат на изборите догодина, пише Associated Press.

Моди откри новия парламент в столицата Ню Делхи, като отправи молитви, докато индуски свещеници пееха религиозни химни. Опозиционните партии разкритикуваха събитието, като заявиха, че Моди е отстранил президента Друпади Мурму, който има само церемониални правомощия, но е държавен глава и най-висш конституционен орган.

Малко след откриването, видимо сияещият Моди влезе в парламента сред бурни аплодисменти от страна на депутатите от неговата партия, които скандираха "Моди, Моди“. Той изнесе почти 40-минутна реч, в която приветства парламентарната демокрация на Индия и заяви, че страната е оставила колониалното си минало, имайки предвид старата сграда на парламента, построена от британците в периода им на управление на Индия.

"Индия е майката на демокрацията“, заяви Моди, докато депутатите удряха по бюрата си. "Няколко години чуждо управление откраднаха гордостта ни. Днес Индия е изоставила този колониален начин на мислене“.

Лидерът на опозиционната Конгресна партия Рахул Ганди написа в Туитър: "Парламентът е гласът на народа. Премиерът смята откриването на сградата на парламента като коронация“.

Най-малко 19 опозиционни партии пропуснаха събитието. Те издадоха изявление в сряда, че решението на Моди да открие сградата е "сериозна обида" за демокрацията в Индия, тъй като правителството е "дисквалифицирало, отстранило и заглушило" опозиционните депутати, като същевременно е приел news pic 2
©
о "противоречиво законодателство" с малко дебати.

"Когато душата на демокрацията е изсмукана от парламента, не намираме стойност в нова сграда“, казват партиите.

Влиятелният министър на вътрешните работи на Индия Амит Шах заяви, че опозицията е политизирала събитието. Други лидери от партията на Моди посочиха, че бойкотът е обида за премиера.

Новата сграда с триъгълна форма — построена на приблизителна цена от 120 милиона долара — е част от реконструкция на стойност 2,8 милиарда долара на офиси и резиденции от британската епоха в центъра на Ню Делхи, която също ще включва блокове от сгради, в които да се помещават правителствени министерства и отдели, а Моди ще получи нова частна резиденция. Целият проект, наречен "Central Vista“, се простира на 3,2 километра.

Проектът беше обявен през 2019 г., а Моди постави основите през декември 2020 г.