Олаф Шолц препоръча на компаниите от Източна Германия да привличат нови служители от чужбина и да се отнасят по-добре към тях. "Трябва да се разбере, че чуждестранната работна ръка е не само необходима, но и действително приветствана в Германия“, заяви канцлерът на Източногерманския икономически форум. Както пише Das Erste според Шолц отношението към чуждестранния работник в приемащата страна е не по-малко важно от заплатата. "Като работодатели вие можете да дадете местен принос за Германия, която е отворена към света. И това е, което ви моля да направите днес “, цитира думите на политика телевизионният канал.

Ниските заплати са вторият проблем за предприятията в бившата Германската демократична република (ГДР). Както отбелязва Das Erste, "германците в източната част на страната все още получават средно с 620 евро по-малко на месец, отколкото на запад“. Канцлерът признава значението на заплатите за привличане на нови служители и се надява да направи разликата с програмата "Икономически бум Изток“ (Wirtschaftsboom Ost).

Въпреки факта, че 72% от източногерманските предприемачи посочват увеличаването на паричните възнаграждения на служителите като средство за борба с недостига на работна ръка, канцлерът настоява за привличане на нови работници от чужбина като приоритет. "Само с местни работници няма да запълним празнината, която се прояви особено силно в източната част на страната“, казва канцлерът.

За тази цел, продължава Das Erste, Бундестагът обсъжда "може би най-модерното миграционно законодателство в света“. Ако поправките бъдат приети, търсещите работа чужденци ще могат да пристигат по-лесно в Германия, включително и без да са получили работа, а само с цел да я търсят в бъдеще. Окончателното гласуване в Бундесрата е насрочено за началото на юли.

Освен да търсят нови служители в чужбина, канцлерът препоръча на представителите на бизнеса да инвестират не само в Китай, но и в други региони. "Китай се отвори към световните пазари и преживя невероятен икономически растеж през последните 30 до 40 години, а германските компании също участваха активно в правенето на бизнес в и с Китай“, заяви Шолц, цитиран от Das Erste. "Сега задачата не е да ви измъкнем оттам“, а "да се уверим, че сте на много други места“, увери канцлерът. Препоръките на Шолц са свързани със събитията от последните години, които "показаха, че твърде голямата зависимост от отделни компании или региони е нерентабилна", посочва Das Erste.