Германският канцлер Олаф Шолц и неговите социалдемократи ще призоват Европейския съюз да създаде нови инструменти за съвместно финансиране, за да помогне на страните членки да се конкурират срещу увеличените американски субсидии за зелени технологии, съобщава Bloomberg.

Социалдемократите на Шолц искат реформа на съществуващите правила на ЕС за държавна помощ и повече средства, които да съответстват на зелените субсидии на САЩ, според проектодокумент за европейската индустриална стратегия, видян от редакцията на американската агенция.

Добре запознат източник споделя, че канцлерът подкрепя предложенията, изложени от неговата партия и иска лидерите на ЕС да одобрят допълнителни инструменти за финансиране, така че държавите-членки с по-строги бюджети да не бъдат изоставени в надпреварата за зелени субсидии.

Италианските облигации увеличиха печалбите си след доклада, стеснявайки спредът на доходността на 10-годишните германски облигации до най-ниското ниво от април на 181 базисни пункта. Еврото също се повиши с 0,4% до 1,0776 долара.

Този ход идва на фона на нарастващия скептицизъм в Брюксел и други европейски столици, че администрацията на президента Джо Байдън ще направи някакви значими промени в плана си за зелени инвестиции на стойност 370 милиарда долара. Блокът твърди, че законът несправедливо дискриминира европейските компании и заплашва да примами зелените индустрии отвъд Атлантика.

"Нуждаем се от европейска индустриална инвестиционна инициатива със специален фокус върху бъдещите технологии, разширяването на възобновяемите енергийни източници и насърчаването на индустриалните иновации“,посочва партията в документа, който беше финализиран в понеделник и трябва да бъде публикуван тази седмица.

За тази цел ЕС трябва да преразпредели неизползваните средства от фонда за възстановяване след пандемията и да засили по-специално своята енергийна инвестиционна програма. Освен това ГСДП иска държавите-членки да използват предстоящия преглед на бюджета на ЕС, за да дадат приоритет на инвестиционните проекти за зелената трансформация.

"Допълнителните инструменти за съвместно финансиране също трябва да бъдат разгледани конструктивно“, се казва в проектостратегическия документ – без да се уточнява дали това би включвало и съвместни заеми от ЕС, спорен въпрос за много германци, които се притесняват, че ще трябва да плащат неконтролираното харчене на други държави.

Шолц беше министър на финансите при своя предшественик Ангела Меркел през 2020 г., когато лидерите сключиха историческо споразумение за издаване на съвместен дълг за финансиране на заеми и безвъзмездни средства за фонда за възстановяване. ГСДП намекна, че този път съвместно обезпечените заеми, издадени от Европейската инвестиционна банка, могат да бъдат опция за страните членки с ограничени национални бюджети.

"Искаме да засилим ролята на Европейската инвестиционна банка“, се казва в стратегическия документ. "ЕИБ трябва да бъде цялостно подсилена по отношение на своята организация и също така да бъде оборудвана с допълнителни инструменти.“

Дискусиите по темата между лидерите на ЕС са на много ранен етап и ще бъде трудно да се постигне консенсус предвид съпротивата в някои страни членки с традиция на фискална предпазливост, отбелязва събеседникът на агенцията, който е близък до Шолц. Всяко споразумение вероятно ще отнеме няколко месеца, но въпреки това канцлерът вярва, че трябва да има европейско финансиране в допълнение към увеличаването на националните субсидии, добавя източникът.

Според стратегическия документ на ГСДП  предложените стъпки трябва да създадат силна обща рамка за европейска подкрепа, която ще демонстрира солидарност към онези държави-членки, които нямат достатъчно собствени възможности за финансиране.

ГСДП иска ЕС да разшири програмата си за субсидии за важни европейски технологични проекти. Съществуващите проекти в областта на производството на батерийни клетки и екологичния водород трябва да бъдат задълбочени и да им бъде дадено повече финансиране, докато новите в други области трябва да бъдат развити много по-бързо и с по-малко бюрокрация, се казва в документа.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в Брюксел следващия месец, за да обсъдят реакцията на ЕС на американския закон, като някои предлагат т. нар. закон Купувайте европейското, който да помогне за укрепването на местните компании. Блокът обяви, че може да подаде жалба срещу САЩ в Световната търговска организация, перспектива, която може да подкопае трансатлантическото единство в разгара на войната в Украйна.

Въпреки това Шолц и ГСДП искат ЕС да задълбочи търговските си отношения със САЩ като негов най-важен търговски партньор и да използва разговорите в търговския и технологичен съвет ЕС-САЩ, за да намали или дори да премахне митата. "Първата стъпка може да бъде възобновяването на преговорите за европейско-американско споразумение за промишлените тарифи“, се казва в документа.

Освен това ЕС трябва да разбере дали САЩ желаят да започнат нови преговори за по-широко споразумение за обща зона за свободна търговия.