Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че някои страни виждат това, което смятат за "западни двойни стандарти“ по отношение на войната в Украйна, цитира CNN. 

Говорейки на срещата на върха на Global Vision в Берлин, Шолц е заявил, че лидери от страни, като Индия, Южна Африка и Виетнам, са се въздържали да призоват Русия да прекрати нахлуването си в Украйна на Общото събрание на ООН през февруари, защото "се борят с неравномерното прилагане" на “принципите" на Запада.   

"Те очакват представителство при равни условия и край на двойните стандарти на Запада“, е заявил той. Тези твърдения трябва да бъдат разгледани, ако Западът иска да "насърчи“ страните в Азия, Африка и Америка да се "присъединят към нас в изграждането и защитата на стабилен глобален ред“, е добавил Шолц. 

Шолц е допълнил, че на срещата на върха групата на Г-7 ще предприеме стъпки към създаване на "сигурни и устойчиви икономики, основани на партньорства с глобалния юг“ и на конференцията на Г-7 в Япония по-късно тази седмица. 

"Също така ще остана лично ангажиран да работя за по-приобщаващ, по-справедлив глобален ред“, е заявил Шолц, "особено що се отнася до съседния на [Европа] континент, Африка.“