21-годишният Джак Тейшера, обвинен по делото за изтичане на секретни материали на Пентагона, вероятно е споделял "чувствителни данни“ с граждани на други страни и е предизвиквал безпокойство сред колегите си месеци преди да бъде обвинен в злоупотреба и разпространение на документи за националната сигурност на САЩ. Това се казва в изявление на прокурорите по делото срещу бившия служещ в Националната гвардия на ВВС на САЩ, цитирано от американския вестник The Washington Post.

Тейшера трябва да се яви в съда в петък, когато съдия Дейвид Хенеси ще се произнесе дали той трябва да остане в затвора до началото на процеса. В своето съдебно изявление от сряда прокурорите предложиха нови доказателства, "които усложняват рисковете за националната сигурност и обществената безопасност, които правителството е отбелязало преди това пред съда“, и които доказват, че обвиненият не трябва да бъде пускан на свобода.

Една от групите, в които той е споделял чувствителна информация, е имала над 150 потребители, сред които "няколко лица, които са заявили, че живеят в други страни“ и чиито акаунти се проследяват до чужди интернет адреси.

"Умишленото предаване на класифицирана информация от Тейшейра за продължителен период на повече от 150 потребители по целия свят“ подкопава твърденията на неговия адвокат, че той никога не е имал намерение информацията да бъде широко споделяна, твърдят прокурорите.

Адвокатът на Тейшейра подаде възражение, в което твърди, че прокурорите погрешно са сравнили поведението на клиента му с известни случаи на изтичане на информация от миналото. При това в предходни подобни разследвания  обвиняемите са били освобождавани срещу гаранция.