Обединените нации се сблъскаха с обратен удар в социалните медии във вторник, след като туитнаха, че отбелязват "Деня на руския език“ – в същия ден Киев обвини Русия, че е взривила голям язовир на река Днепър, заплашвайки екологична и хуманитарна катастрофа, пише европейската редакция на Politico.

"Вторник е денят на руския език“, написа ООН в Twitter. "Следвайте @UnitedNationsRU за актуализации относно работата на ООН на руски.“

Туитът предизвика десетки яростни коментари, включително от украински официални лица.

"@UnitedNationsRU туитва за културното многообразие, като пренебрегва най-голямата катастрофа в Европа от десетилетия, причинена единствено от Русия. Защо да мълчим?“ - заяви Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

По-рано във вторник Украйна обвини Русия, че е бомбардирала язовира Нова Каховка, което е предизвикало наводнения в района на Херсон. Според властите в Киев около 16 000 души, живеещи в района, са пряко застрашени от разрушаването на язовира, като 80 села са изложени на риск от наводнение. Жителите се евакуират, съобщиха украински власти, но ситуацията се усложнява от факта, че някои живеят в окупираните от Русия части на региона.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че повредата на язовира е "вероятно най-голямата техногенна катастрофа в Европа от десетилетия“, добавяйки, че може да представлява "отвратително военно престъпление“.

Русия твърди, че Украйна е отговорна за атаката - обвиненията, които Киев отрича. Според експерти, цитирани от Politico, Москва може да спечели много повече от разрушаването на язовира и да забави дългоочакваната контраофанзива на Украйна.