Общото събрание на Организацията на обединените нации одобри резолюция за ежегодно отбелязване на "геноцида в Сребреница през 1995 г. в Босна", въпреки силната съпротива на сърбите в Босна и съседна Сърбия, съобщи Euronews.

Поддръжниците на мярката, инициирана от Германия и Руанда, твърдят, че "тя е необходима, за да не се отрича или забравя клането".

Гласуването в 193-членната Обща асамблея е с резултат 84-19 гласа, като 68 държави се въздържаха, което е отражение на опасенията на много държави относно въздействието на гласуването върху усилията за помирение в дълбоко разделената Босна.

Резолюцията определя 11 юли като "Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница от 1995 г.", който ще се отбелязва ежегодно след два месеца.

По-рано президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че планира да повдигне въпроса за отделянето от Босна и Херцеговина.

Марко Джурич, министър на външните работи изрази официална позоция, в която посочи, че резолюцията на ООН за Сребреница ще посее още по-голямо разделение на Балканите: "Никой не може да отрече, че по време на Балканските войни са извършени ужасни военни престъпления. Само политическите екстремисти отхвърлят мнението, че в Сребреница са извършени неописуеми престъпления. И само най-безсърдечните хора не желаят да признаят и почетат тези жертви", коментира той.

"Тъй като предложената резолюция на ООН е тясно насочена и е изготвена без консултации с всички регионални общности и страни в балканските войни, тя вероятно ще доведе до силно разделение в Босна и в целия регион", посочва Джурич.