Москва е уведомила Съвместния координационен център, че ограничава регистрацията на кораби в пристанище Южный поради липсата на руски износ на амоняк, е заявил говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, предаде РИА Новости.

"Русия информира СКЦ за решението да ограничи регистрацията на кораби в пристанище Южный, докато не бъде възобновен износа на амоняк“, е заявил той.

Според Дюжарик ООН е обезпокоена от забавянето на изпълнението на черноморската зърнена сделка.

"Ние ще продължим да си сътрудничим, за да възобновим напълно операциите и да продължим работата на инициативата. Очакваме (страните) да се ангажират да допускат кораби и до трите пристанища без предварителни условия, да увеличат броя на успешни инспекции на ден, предвидима регистрация (за преминаване на кораби), за износ на торове, включително амоняк и възобновяване (работа) на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса", е подчертал представителят на организацията.

Руската агенция припомня, че през юли миналата година представители на Русия, Украйна, Турция и ООН подписаха пакет от документи, определящи алгоритъма за износ на украинска селскостопанска продукция от черноморските пристанища и предвиждащи премахване на ограниченията върху износа на руски храни и торове, към световните пазари. Москва многократно е отбелязвала, че украинското зърно се изпраща предимно в Европа, а не в нуждаещи се африкански страни, а сделката не работи с руски продукти.

В средата на май МВнР на Русия съобщи, че сделката е удължена без промени до 17 юли. Както е обяснено в министерството, ако пет проблема по меморандума Русия-ООН не бъдат разрешени в рамките на два месеца, споразумението ще бъде прекратено. Говорим за повторно свързване на Россельхозбанка към SWIFT, възобновяване на доставките на селскостопанска техника и резервни части, възстановяване на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, деблокиране на транспортната логистика и застраховане и размразяване на активи на руски компании.